Публикация

МЗ: Осигурени са консумативите за кръвните центрове в страната


Осигурени са необходимите консумативи за дейността на центровете по трансфузионна хематология в цялата страна.
Това съобщи Министерството на здравеопазването по повод информациите за липсващи сакове за кръвовземане и съхраняване на кръв.

МЗ посочва, че подобен проблем е имало в някои области. След проведената процедура фирмата, спечелила търга, е доставила определено количество консумативи, но поради нарасналия брой на кръводарителите то бързо е изчерпано.

Вчера по разпореждане на здравния министър проф. Анна-Мария Борисова незабавно са изпратени допълнителни количества консумативи. Спешно са доставени 23 500 сака за съхранение на кръв - 10 хиляди двойни и 13 хиляди и 500 тройни.
Количеството ще позволи да се преодолеят възникналите затруднения в отделните центрове, а също така ще осигурят определен резерв там, където не са били изчерпани.

Към днешна дата саковете за кръвовземане вече са налични и ще осигурят нормалната работа на регионалните центровете по трансфузионна хематология, както и на отделенията по трансфузионна хематология в областните болници, уточнява здравното ведомство.

До средата на следващата седмица фирмата, спечелила търга, ще достави цялото договорено количество по сключения договор, с което ще бъдат изцяло осигурени нуждите от сакове за кръвовземане и съхраняване на кръв до края на годината.


Коментари