Публикация

Още 13 деца заминават на лечение в чужбина


Общественият съвет към център „Фонд за лечение на деца” е одобрил нови 24 молби.

13 от децата ще заминат за чужбина, а на 11 деца е осигурено лечение и дофинансиране на терапията у нас, съобщи Министерството на здравеопазването.

В Турция ще бъде лекувано дете с каверном на мозъчния ствол, във Франция - дете със съдова малформация, а в Белгия - дете с очно заболяване.

За лечение в Германия заминават две деца - 3-месечно бебе със субглотична стеноза и дете със заболяване на опорно-двигателния апарат.

8-годишно дете с портална хипертония ще бъде лекувано в клиника в Бирмингам, Англия, а друго дете заминава за Естония за диагностично уточняване. Малък пациент с неврологично заболяване ще се лекува в Италия, а на друго дете ще бъде направено генетично изследване в Белгия.

Четири малки пациенти са одобрени от фонда за финансиране на следващ етап от провежданото лечение. За Германия заминават две деца – с гастроентерологично и онкологично заболяване. Други две деца ще бъдат консултирани в Австрия и във Франция.  

11 деца ще бъдат финансово подпомогнати при лечението им в България, съгласно Правилника за дейността на фонда. Те са с ендокринологични заболявания, болести на опорно-двигателния апарат и неврологични заболявания. Едно дете е с обменно заболяване.

Сумата по одобрените 24 молби е в размер на 260 011 лева.

От началото на годината заявленията за организационно и финансово подпомагане лечението и диагностиката на деца, които Общественият съвет на фонда е утвърдил, са 132.

Коментари