Публикация

Взрив на заболели от трихинелоза в Малко Търново и Крумовград, яли месо от диви прасета

Взрив на заболели от трихинелоза в Малко Търново и Крумовград, яли месо от диви прасета

В Министерството на здравеопазването е постъпила информация за два взрива със заболели от трихинелоза хора.
Единият взрив е регистриран от РЗИ-Бургас. След консумация на луканки, приготвени от диво прасе, отстреляно в землището на град Малко Търново, са

заболели 8 души, 6 от които са хоспитализирани


Издирени и изследвани са 7 контактни лица, като резултатите им са отрицателни.

Своевременно е уведомена Областната дирекция по безопасност на храните - Бургас.

 

В РЗИ-Кърджали е постъпила информация от общопрактикуващ лекар от Крумовград за

хора с оплаквания след консумация на месо от диво прасе

преди да са готови лабораторните резултати за трихинелоза. Предприети са спешни противоепидемични мерки. Създадена е организация със съдействието на ОПЛ и председателите на ловните дружинки да се извърши издирване и изследване на всички, които са консумирали от заразеното месо.

 

Междувременно

в УМБАЛ „Св. Георги“ - Пловдив е хоспитализирано 3-членно семейство

консумирало от месото.

 

На 10 януари в МЗ е постъпила информация и от РЗИ-Хасково за лабораторно потвърден случай на трихинелоза при мъж, приемал пържоли от отстреляно диво прасе в района на община Крумовград. До момента е издирен един контактен.
Епидемиологичното проучване продължава по населени места.

 

Министерството на здравеопазването припомня, че

трихинелозата е тежко протичаща паразитна болест при хората

Причинителите на заболяването са малки кръгли червеи - трихинели. Заболяването започва най-често от 5 до 25 дни след консумация на заразено с трихинели месо.

 

Оплакванията най-често са:

  • стомашно-чревен дискомфорт;
  • висока температура;
  • мускулни болки при движение, при гълтане, дъвчене;
  • отоци около очите.

МЗ призова членовете на ловно-рибарските дружества задължително да изследват месото от отстреляните диви свине в лабораториите на БАБХ по места.

 

За да се избегне заболяване от трихинелоза, е необходимо месото от домашна свиня, добито в личното стопанство или диво прасе, да се консумира само след изследване за наличие на трихинели.

Приготвените месни продукти (кайма, наденица, суджук, луканка) да се консумират след много добра термична обработка

При поява на описаните оплаквания незабавно да се потърси медицинска помощ от личния лекар, както и консултация с паразитолог.

 

От здравното министерство препоръчват пазаруването на свинско месо и месни продукти да се осъществява само от утвърдени магазини и фирми.

Трихинелозата запазва своето място на една от водещите хелминтозоонози в България

През 2018 г. са регистрирани 44 заболели след консумация на непроверено свинско месо и сурови/полусурови месни продукти от диви и домашни прасета.

 

Ежегодно с настъпването на есенно-зимния и ловния сезон за едър дивеч, с цел предотвратяване възникването на случаи и епидемични взривове от трихинелоза, Министерството на здравеопазването съвместно с националния консултант по паразитология изготвя и изпраща на регионалните здравни инспекции напомнително писмо за прилагане на необходимите противоепидемични мерки, съгласно действащата нормативна уредба.

 

Предвид факта, че в рамките на три поредни дни в здравното министерство е постъпила информация от РЗИ-Бургас, РЗИ-Кърджали, РЗИ-Пловдив и РЗИ-Хасково за регистрирани случаи на трихинелоза и за лица, консумирали заразено месо от отстреляни диви прасета на територията на община Крумовград, Регионалните здравни инспекции следва да приложат в пълен обем и да проконтролират изпълнението на разпоредените от МЗ мерки, допълват от ведомството.

 

Коментари