Публикация

Протест на пациенти и лекари


Пациенти и лекари протестираха пред сградата на Министерския съвет. Те се обявиха  против въвеждането на делегираните бюджети за болниците, защото според тях това ще доведе до образуване на дълги листи на чакащите за прием в лечебните заведения. Изразиха и недоволството си от намалените пари за здраве, от състоянието на здравния сектор.

Инициативата беше организирана от федерация „Български пациентски форум”, с подкрепата на Българския лекарски съюз и Българския фармацевтичен съюз.

„Здравната система трябва да бъде реформирана. Сега тя не работи и това е ясно”, подчерта здравният министър проф. Анна-Мария Борисова пред протестиращите.

„Започваме с болниците – ще има болнична реформа, реформа в специализациите, в извънболничната помощ, ще бъде въведена електронната карта и електронно досие за всеки”, поясни проф. Борисова, като допълни, че осъществяването на всичко това не става за един ден. 

Тя даде пример с диагностично свързаните групи, които трябва да заменят клиничните пътеки – в Германия те са въвеждани 10 години, а в Португалия – за 5.

„Ние сме започнали подготвителния период и вече сме свършили една трета от работата. Вече са готови и медицинските стандарти”, каза министърът.
 
Теодора Захариева, председател на федерация „Български пациентски форум”, попита
какво ще се стане с българския пациент докато трае реформата. Проф. Борисова отговори, че „той ще бъде обгрижен”, като отказа да води повече дебати.

Хора с тежки заболявания ще тръгнат по посолствата на европейските страни в България и ще искат политическо убежище с мотива, че са подложени на геноцид, обяви секретарят на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания Иван Димитров.

До тази мярка ще се стигне, ако управляващите не дадат ясен отговор на няколко въпроса, свързани с качеството на лечение у нас, допълни той.

След среща на протестиращите с премиера Бойко Борисов д-р Николай Болтаджиев, член на Сдружението за развитие на българското здравеопазване, каза, че делегираните бюджети за болниците остават.


Коментари