Публикация

Още една вероятна причина за болките в гърба

Още една вероятна причина за болките в гърба

8 от 10 души периодично страдат от болки в гърба. Причините за тях са много - неправилна стойка, механична травма, претоварване на гръбначния стълб, хронично заболяване, напреднала възраст...

Американски учени, базирайки се на редица изследвания, определиха, че през зимния сезон болките в гърба могат да не се дължат на нищо от гореизброените, а причината за тях да е недостигът в организма на витамин D. Затова и много млади хора и хора на средна възраст страдат от т.нар. "сезонни болки в гърба".

Намалените часове на слънчево греене изчерпва запасите на витамин D

Този витамин е необходим за проникването на калций в костите и тяхното укрепване. Неговият недостиг води до размекването им – остеомалация, което може да предизвика болка. Най-уязвима е долната част на гръбначния стълб
категорични са експертите.

Физиотерапия за облекчаване на болките в гърба

Представените данни показват, че при повечето пациенти с болки в гърба, е констатирано занижено ниво на витамин D в кръвта.

Представителите на по-младото поколение също може да се сблъскат с миозит (възпалително заболяване на скелетните мускули) или радикулит, които често стават причина за силни болки.

Коментари