Публикация

Алергия към мокри кърпички? Д-р Малена Герговска, Дерматолог

Алергия към мокри кърпички? Д-р Малена Герговска, Дерматолог

    Всички мокри кърпички, които се използват за почистване на кожата на бебешкото дупе, ръцете и лицето, съдържат консервант. Независимо колко са еко, био или натурални. Защото, ако не се добави някакъв консервант, кърпичките ще плесенясат.

    Мокрите кърпички са напоени с разтвор. И, ако нямат консервант, след като веднъж пакетът се отвори, няма как да бъдат съхранени стерилни. Защото микробите, които са по ръцете ни или в околната среда са достатъчни, за да ги замърсят.

   Кожата на бебешкото дупе, която почистваме с мокри кърпички при смяната на памперса и при ежедневия тоалет, може да се зачерви. Когато търкаме, кожната бариера става по-пропусклива и може да даде алергична реакция. Ако това се случи, употребата им временно трябва да се спре и да не ги ползваме, докато зачервяването премине. Такава реакция се среща и при големи хора, които често използват мокри кърпички.

   Не съветваме майките да се откажат от мокрите кърпички, защото те са огромно улеснение за тоалета на бебето. И в желанието да избегнем алергии, може да се стигне в друга крайност - до инфекции. Защото мокрите кърпички са най-удобното измиващо средство, когато майката бърза или е с детето е в парка. Но е важно родителите да са информирани, че мокрите кърпички наистина имат консерванти, ако дупето на бебето се възпали или видят зачервявания около устата или по ръцете, веднага да преустановят използването им. Това може да е реакция на дразнене или да е алергична.
В тези случаи миенето става с вода, а за препоръчване е бебешко олио. Не се използва нито душ-гел, нито сапун, а само бебешко олио. Големите фирми за медицинска козметика предлагат богат избор. Олиото се купува само от аптеките.

   Бебешкото олио на практика е предназначено, за да даде омазняващите и хидратиращи съставки, които все още липсват на бебешката кожа. А знаем, че бебешката кожа е в процес на развитие и кожната бариера е непълноценна. Първо се смяташе, че тя добива зрялост  до 2 седмици след раждане, до 1 месец, сега вече по-задълбочени проучвания сочат, че до 6 месеца, а понякога дори и до една година все още кожната бариера е непълноценна. Бебето излиза от една стерилна, мокра среда и се сблъсква със сухия въздух, с микроби и алергени около нас. И, докато кожата не се е научила да реагира, винаги има опасност да се получи реакция на дразнене или алергия. Затова при зачервяване, вместо да използваме мокри кърпички, измиваме с вода и с бебешко олио. То укрепва кожната бариера и оставя една леко мазна повърхност – така кожата наваксва липидите и изгражда по-бързо своята защита. И след измиване кожата не остава суха. Накрая задължително се слага емолиентен крем или балсам по препоръка на дерматолог.

      Ако кожата е зачервена - трябва да се използва крем или балсам без консерванти, без парфюми и емулгатори, за да може да се успокои. Докато е зачервена и възпалена, мокри кърпички не бива да се използват. Най-добре е детето да се консултира с дерматолог-алерголог. Той може да се ориентира в марката на мокрите кърпички, които са използвани, и евентуално да препоръча други, които не съдържат този консервант.

    Алергия към консерванта в мокрите кърпички може да се прояви и при големи хора, затова при съмнение се препоръчва консултация с дерматолог.

    Два са консервантите, които най-често се използват при мокрите кърпички.
Единият – катон, който включва 2 химически вещества - метилхлоризотиазолинон и метилизотиазолинон.
Вторият вариант е да има само метилизотиазолинон – и той е най-разпространеният.
Третият консервант, който е и най-нов, е феноксиетанол.

     Историята на консервантите е интересна. Появява се един и веднага се обявява за безвреден, защото към него няма алергични реакции. Използва се широко, навлиза във всички козметични средства и започва да причинява алергии и дразнене. И започва да се търси нов.
    Първите известни на повечето от нас консерванти са парабените, които вече са забранени. И на повечето продукти днес пише „без парабени“, което нищо не значи освен, че не съдържат парабени. Те обаче съдържат друг консервант.
    Така се стигна до следващ, а след това и до катоните които дълго време даваха надежда, че няма да предизвикват алергии. Оказа се, обаче, че и те дават алергии".

    Ако детето е над 5 години, може да се направи алергичен тест. Възможно е алергичната реакция да не се дължи на консервант, а на парфюм, защото мокрите кърпички често са ароматизирани.

 

За консултация и алергологични тестувания:

Д-р Малена Герговска, д.м.

+359887989082

www.drgergovska.com

 

 

Коментари

Анонимен
28 яну 2019 10:34

Д-р Герговска, много възрастни хора също използват бебешки влажни кърпички за себе си. Това безопасно ли е, въобще има ли някакви изследвания по тази тема?

Чепишев, София