Публикация

Отнеха титлите на откривателя на ДНК структурата поради неуместни расови и хомофобски изказвания

Отнеха титлите на откривателя на ДНК структурата поради неуместни расови и хомофобски изказвания

"Преставителите на черната и бялата раса имат различен интелект и това е закодирано в ДНК-то им." Това изявление на откривателя на структурата на ДНК Джеймс Уотсън разгневи ръководството на Лабораторията в "Колд Спринг Харбър," Ню Йорк.и стана повод за отнемане на Нобеловата награда на д-р Уотсън. 

 

Джеймс Уотсън в сътрудничество  с Франсис Крик през 50-те години на миналия век и въз основа на работата на британския химик Розалинд Франклин открива двойната спирална структура на ДНК . За това откритие Уотсън, Крик и Уилкинс получават Нобеловата награда за 1962.

 

От 1968 г. Уотсън е директор на Лабораторията в "Колд Спринг Харбър," Ню Йорк, а от 1988 до 1992 г. е ръководител на проекта "Човешки геном" - Human Genome Project.

 

Коментарите на 90-годишният учен са осъдени от лабораторията, която съобщава, че "недвусмислено отхвърля необоснованите и безразсъдни лични мнения, изразени от д-р Джеймс Д. Уотсън", като отбелязва, че изявленията са "осъдителни и неподкрепени от науката".

"Лабораторията осъжда злоупотребата с науката, която оправдава предразсъдъците",

е официалното становище

Това не е първото подобно изявление на учения

През 1997 г. "Съндей Телеграф" цитира изказване на ученият, в който той твърди, че ако в гена на бременните е открито, че плодът носи ген на хомосексуалност, те трябва да направят аборт.

По време на лекционно турне през 2000 г. Уотсън изказва предположение, че може да има връзка между теглото на човека и нивото на амбиция, както и между цвета на кожата и сексуалната мощ.

В  британски телевизионен документален филм, излъчен през 2003 г., скандалинят генетик заявява, че твърде вероятно е глупостта да е генетично заболяване, което трябва да се лекува.

През 2007 г. Уотсън  коментира пред британския вестник "Сънди Таймс", че

"по своята същност имам мрачни перспективата за Африка, защото всички наши социални политики се основават на факта, че тяхната интелигентност е същата като нашата, докато всички тестове не показват това."

 

Тези негови изявления му спечелиха много противници и доведоха да освобождаването му от административни задължения. По-късно той се извини за казаното, но в началото ан 2019 г.

в документалния филм на PBS "Американски майстори: Декодиране на Уотсън",

 излъчен на 2 януари, откривателят на ДНК заяви, че възгледите му не са се променили. 

Съвкупността от расистки и хомофобски изказвания разгневиха научната общност и те доведоха да отнемане ан титлите на знаменития учен.

Изводите остават за нас - кое е по-важно  : научната истина или аргументирането на толерантността?

 

Коментари

Петър  Галев
15 яну 2019 13:46

Със сигурност никой не може да отнеме на Уотсън престижа, приноса, вдъхновението, което е дал на поколения учени в различни области на науката. Отнемането със задна дата на някакви негови "титли" звучи като лов на вещици. Всеки учен трябва да има възможността да твърди, каквото сметне, че е доказано в неговата област на интерес. Както вървим с "толерантността", скоро няма да може да се казва, че има високи и ниски хора, пълни и слаби, плешиви и с коса... Какво обществото печели от такъв тип притворност?!

Анонимен
15 яну 2019 14:09

Абсолютно прав сте, г-н Галев, но кому е необходимо? Това не е толерантност, толерантност е приемането на всеки индивид, независимо от расови, социални, физиологични, ментални, интелектуални различия. Според мен е вредно да съществува такова налагане на "приемливо толерантно говорене" 


Не става ясно какво точно се "отнема" от великия генетик (едва ли Нобеловата награда)...със сигурност не може да се заличи огромния принос на това откритие за хуманитарните науки и медицината в частност

NewHealthIdeas-NHI
15 яну 2019 14:06

Отнемат му Нобеловата награда, защото се изказва неподходящо