Публикация

При съмнения за грип – бърз лабораторен тест го доказва

При съмнения за грип – бърз лабораторен тест го доказва

Бързи лабораторни тестове, в рамките на 15 мин. могат да докажат дали дадено сезонно вирусно заболяване е грип. Те се назначават от лекуващия лекар в случаите, когато има съмнение и спомагат за назначаването на правилната терапия със съответните противовирусни препарати.

 

В повечето случаи грипът е ясно различим. Той започва внезапно, като началото му е остро, с висока температура, втрисане, общо неразположение.

 

Пациентите са изключително отпаднали и нямат апетит. Водещи са прояви като хрема, суха мъчителна кашлица, болки в гърлото.

грип

Един от основните проблеми при грипа, е неправилното лечение. Много хора не посещават лекар и прибягват до самолечение с антибиотици. Антибиотиците се дават само по лекарско предписание и единствено при наличието на бактериална инфекция, която може да се появи като усложнение.

 

Неправилното или закъснялото лечение може да доведе до сериозни увреждания на редица органи и системи

 

Най-опасни са менингитът и енцефалитът, които могат да доведат до неврологични поражения с фатален край. Особено внимателни трябва да бъдат хората от т.нар. рискови групи, които са по-податливи на усложнения. Това са:

  • малките деца,
  • по-възрастните хора,
  • страдащите от хронични заболявания, като диабет, бронхиална астма и ХОББ.

При тези пациенти се препоръчва да започнат профилактика с противовирусни препарати, когато имат контакти с болни от грип или по време на обявена грипна епидемия

 

При заразяване е необходимо да се започне навременно лечение с доказали своята ефективност противогрипни средства, какъвто е римантадин хидрохлоридът.

 

Лечението с  този препарат трябва да бъде по лекарско предписание в първите 48 часа от началото на болестта. 

 

Важно е болните да не ходят на работа, а да си останат у дома, за да може да бъде ограничен епидемичният потенциал на инфекцията.

Коментари

Анонимен
21 яну 2019 16:49

Моля,за повече информация за тестовете!

Какви са тестовете?Какво се изследва?