Публикация

Богата на фибри диета намалява риска от сърдечни заболявания

Богата на фибри диета намалява риска от сърдечни заболявания

Консумацията на пълноценни (наричани още „добри“) въглехидрати, сред които: пълнозърнест хляб, паста, овес, ядки и бобови растения, намалява риска от сърдечни заболявания и ранна смърт. Това показва изследване на специалисти, възложено от Световната Здравна Организация (СЗО).

 

Повечето популярни диети изцяло отхвърлят консумацията на въглехидрати, включително и тези със съдържание на фибри. Ето защо е важно още в началото да бъде направено разграничение между „добрите“ и „лошите“ въглехидрати, съдържащи се в храната.

Кои въглехидрати са „добри“ и кои „лоши“?

Наричани още прости и сложни, въглехидратите основно се разделят на две групи. Едните повишават кръвната захар за кратко време, а скоро след това отново създават чувство на глад. А другите дават на тялото енергия и жизненост, разграждат се по-бавно и създават усещане за ситост. Захарта например е „лош“ въглехидрат, но фибрите са „добър“.

Ежедневната консумация на фибри влияе благоприятно на здравето

„Изследването има значителен принос към съвременния дебат за диетите.  Разполагаме с убедителни доказателства, че богатата на фибри диета има благоприятен ефект върху редица заболявания, включително диабет, сърдечно-съдови заболявания и рак.“ – заявява проф. Джим Ман – ръководител на екип изследователи от Университет Отаго в Нова Зеландия.

 

Прочети още: Кои плодове свалят кръвното?

izsledvane-surdechni-zabolyavaniya

Резултатите от анализа посочват, че случаите на инсулт, диабет тип 2, коронарна болест на сърцето и рак на дебелото черво намаляват с 16-24%. Консумацията на нерафинирани храни с високо съдържание на фибри могат да помогнат и в борбата с излишните килограми.

 

Всеки ден трябва да се приемат най-малко 25 до 29 грама фибри, посочва се още в изследването. Като тук важи правилото „колкото повече, толкова по-добре“ и показанията отчитат още по-добри резултати при консумация над 30 грама на ден. Трябва да имаме предвид, че в световен мащаб повечето хора успяват да си набавят едва 20 грама фибри дневно.

 

Анализът установява, че при участниците, които консумират най-много фибри, се наблюдава между 15-30% намаляване на смъртните случаи като цяло, както и на тези, свързани със сърдечно-съдови заболявания в сравнение с участниците, които са включили най-малко фибри в менюто си.

 

Прочети още: Защо оризът присъства в храната на всички дълголетници?

dobri-vuglehidrati-dieta

Как да включим „добрите“ въглехидрати към дневното ни меню?

За да включите „добрите“ въглехидрати към диетата си, имайте предвид, че с една филийка пълнозърнест хляб можете да си набавите между 5 и 10 грама фибри, в зависимост от използваното брашно. Един банан съдържа около 3 грама, а с един портокал ще си осигурите около 4.5 грама. Овесените ядки за закуска ще ви заредят с енергия и около 5 грама на порция. А варивата пък са чудесен източник на фибри за обяд и вечеря – в лещата и боба има около 15 грама фибри на една чаена чаша.

 

Източник:  The Guardian

Коментари