Публикация
Вегетарианците по-лесно се разболяват от грип и вирусни инфекции
"Хората, които се хранят само с растителни продукти, се разболяват два пъти по-често от oстаналите."
Това гласи извод от ежегодния доклад на Fisherman’s Friend, цитиран от Daily Mail. Изследователи от организацията направили проучване, в което на базата на дългосрочни наблюдения на хиляди служители установили, че веганите и вегетарианците в пъти по-често вземат болнични в сравнение с месоядните си колеги.
Защо веганите и вегетарианците боледуват по-често?
Причината е, че по-често стават жертва на грипа, простудите и другите вирусни заболявания поради риск от недостиг на желязо, цинк и витамин В12, което може да доведе до отслабена имунна система. Според специалистите употребата на животински белтъчини помага да се избегнат много здравословни проблеми, пише изданието.
Прочети още: Джинджифил, мед и лимони държат грипа далече
Екип австрийски учени установиха, че вегетарианците и веганите по-често страдат и от тежки заболявания като рак, инфаркт, психични нарушения. По време на епидемии хората, които са изключили месото и месните продукти от менюто си, три пъти по-често се обръщат за помощ към лекарите в сравнение с останалите.
Как да повишим имунитета си?
Трябва да имате предвид, че независимо дали сте месоядни, или не, има редица храни, които могат да помогнат за повишаване на имунитета:
- боровинки;
- тъмен шоколад;
- куркума;
- броколи;
- сладки картофи;
- спанак;
- джинджифил;
- чесън;
- зелен чай;
- портокали и киви;
- слънчогледово семе и бадеми;
- червена чушка;
- омега-3 мастни киселини, открити в ядките и семената.
Препоръчва се и спазването на някои основни правила:
- Избягване на тютюнопушенето;
- Редовни упражнения;
- Поддържане на здравословно тегло;
- Избягване на алкохол или пиене в умерени количества;
- Препоръчителен минимум от 7-8 часа сън;
- Намаляване на стреса;
- Често и правилно измиване на ръцете.
Коментари