Публикация

Грeшки, които не бива да допускаме, когато сме болни от грип

Грeшки, които не бива да допускаме, когато сме болни от грип

Началото на грипа е внезапно, а симптомите му ясно изразени - повишена температура, често над 38 градуса, главоболие и болки в мускулите, отпадналост.  Възстановяването обикновено отнема между 7 и 14 дни, а при неправилно лечение може да се стигне до усложнения.  

Има някои грешки, които допускаме, когато сме болни от грип. Ето най-често срещаните:

Отиваме на работа

Да останем у дома, в леглото, почивайки, не е каприз, а изключително важно за добрия ход на лечението. По този начин, освен че предпазваме околните от зараза, ускоряваме излекуването си. 

Бъркаме грип с настинка - как да различим грип от настинка

Трябва да се знае, че за разлика от настинката, при грипа високата температура и последвалите  усложнения са много по-вероятни. Настинката започва постепенно и може предупредителните симптоми да ни "известяват" в продължание на дни. Грипът се характеризира с внезапност. Както се казва "нищо ми нямаше и изведнъж вдигнах температура, заболя ме гърлото...". Най-категорично грипът и грипният щам се доказват след лабораторен тест.

самолекуването с антибиотици при грип е грешка

Самолекуваме се с антибиотици

Фундаментална грешка при грип! Антибиотиците не лекуват грипа, а бактериални инфекции и усложнения на грипа, каквито са пневмониите. За да не се стигне до тях, най-ефикасно е да се започне с противовирусни препарати - те съкращават продължителността на боледуване. Само и единствено лекар можа да изпише антибиотик, преценявайки състоянието на болния. Ако има болки в гърлото, трябва да се вземат сиропи или таблетки за смучене.

Закъсняваме с приема на противовирусните препарати

Важно е да се знае, че предписаните от лекаря противогрипни препарати действат само, ако болният започне да ги взема до 48 ч от първите симптоми.  На пазара има няколко такива лекарства, затова се консултирайте с лекар или поне с фармацевта от аптеката за начина на прием.

високата температура не трябва да се сваля веднага
Искаме веднага да свалим високата температура

Много болни бързат да глътнат няколко хапчета срещу болките и за намаляване на температурата. Организмът обаче се нуждае от високата температура, за да потисне размножаването на вирусите. Който непрекъснато потиска температурата, на практика удължава боледуването си от грип. Много медици съветват температура до 39 градуса да не се сваля. Може да се вземе нещо срещу висока температура, но по съвет на лекар и не непрекъснато. Медикаментите срещу температура не лекуват грипа.

Не проветряваме помещенията, за да не настинем допълнително

Голяма грешка! Проветряването на помещението, което обитава болният, помага да се намали концентрацията на вируси във въздуха. Нека болният се завие добре, а някой друг отвори прозореца за няколко минути и проветри добре. Важно е да се поддържа оптимална влажност на въздуха. Сухият въздух дразни инфектираната лигавица и може да влоши кашлицата затова при  необходимост се слага овлажнител на въздуха или влажна кърпа на отоплителните уреди. 

Сауната и потенето могат да спрат грипа

Сауната е полезна за профилактика, но не и когато вече сме се разболяли от грип. Дори още при първите симптоми не е подходящо да ходим на сауна. Тя натоварва допълнително организма и му отнема от енергията, необходима за оздравяването. 

Спорт по време на грип не е препоръчителен

Спортуваме с идеята, че така ще оздравеем по-бързо

Има хора, които, независимо, че са болни, отпаднали и физически неспособни, опитват да надвият естествената умора и да стимулират кръвообращението си чрез спорт. Не го правете, съветва лекари. Неизлекуван грип или дори настинка могат да провокират възпаление на сърдечния мускул и дори да действа животозастрашаващо.

Решаваме, че вече не сме заразни

Много хора смятат, че след третия ден от разболяването вече не са опасни за околните. Всъщност истината е, че болният от грип е заразен един-два дни преди първите признаци на болестта и  поне в продължение на една седмица. След заразяване първите симптоми се появяват няколко часа до три дни по-късно. При малките деца фазата на инфекцията преди проявата й продължава по-дълго. Те може да носят вируса по-дълго преди грипът да се развие и са заразни по-дълго време. Нови проучвания сочат, че пир кихане например пръските съдържат вируса, който може да оцелее върху различни предмети до 48 часа.

 

Източник

Коментари