Публикация

Пловдивски лекари също протестираха заради намалените пари за здраве


Лекарите и медицинският персонал от доболничната помощ в ДКЦ 1 в Пловдив се присъединиха към протеста на колегите си и на пациентите в столицата. Те спряха работа за един час по обед и на импровизирано събрание се обявиха още веднъж срещу системното недофинансиране в здравеопазването, делегираните бюджети, налаганите лимити и ограничения от НЗОК.

„Орязването на парите за здраве е на път да изчерпи и последните ресурси за диагностика и лечение на пациентите, затова от следващия месец ще организирам шамански курсове и с колегите ще гадаем болестите на пъп или на боб”, обяви д-р Георги Кръстев, управител на бившата поликлиника и заместник-председател на Районната лекарска колегия в Пловдив.

Според него нещата от ден на ден стават все по-сериозни, а от здравното министерство и здравната каса не правят нищо, за да решат проблемите.

Медиците изразиха и недоволство от отношението на управляващите към тях, като визираха поведението и изказванията на председателя на Комисията по здравеопазване д-р Лъчезар Иванов по време на здравния форум, проведен преди дни в Пловдив.

По думите им д-р Иванов е обидил лекарите, като ги е обвинил в некомпетентност и източване на системата, за което ще сезират Етичната комисия към БЛС.


Коментари