Публикация

Слънцето влияе и на ефекта на лекарствата


слънцеВ горещите дни лекарствата може да действат по начин, различен от този в хладно време. Затова специалистите препоръчват хората да ограничат престоя си на слънце, ако приемат определени медикаменти. Това се отнася основно за сулфаниламидите, хормоналните препарати, антибиотиците, химиопрепаратите.

При децата с хронични заболявания не бива да се намалява дозировката на лекарствата, а да се избягва престоят на слънце.

Учените предполагат, че причината за връзката между високите температури и медикаментите е обилното изпотяване, което променя концентрацията на препаратите в кръвта. Освен това някои лекарства повишават чувствителността на кожата към слънчевата светлина и организмът реагира с болезнени и сърбящи обриви. Ако лекувате цистита си с най-често предписваните за тази цел лекарства, се откажете от плажа.

Жегите са опасни и за пациенти с хронични заболявания. Състоянието им може бързо да се влоши, да се появят главоболие, умора, аритмия, сърдечен пристъп. Особено опасни са високите температури за хора с хипертония или стенокардия.

Лошо понасят горещините и страдащите от затлъстяване или с повишена функция на щитовидната жлеза. А при склонните към хипотония (понижено кръвно налягане) се появява световъртеж, слабост, забавяне на сърдечния ритъм.

Коментари