Публикация

Млад мъж и неговата майка живеят втори живот след като им бяха сменени сърдечните клапи

Млад мъж и неговата майка живеят втори живот след като им бяха сменени сърдечните клапи

„На всеки му е скъп живота и му се живее"

- това са думите на 48-годишния Даниел от Айтос, който по чудо живее втори живот след смяна на аортна клапа в специализираната клиника по кардиохирургия в Бургас. Няколко месеца по-рано същият лекарски екип спасява и майка му отново чрез имплантиране на нова сърдечна клапа.

 

Историята на 48-годишния Даниел от Айтос започва с огромна доза късмет. Посещавайки личния си лекар по повод проблем с очите, му е направен рутинен профилактичен преглед. Електрокардиограмата показва отклонение и той е насочен към кардиолог. Даниел не обръща сериозно внимание на лекарската препоръка и решава да продължи с прегледа на очите. В очния кабинет специалистът е категоричен, че пациентът трябва да бъде прегледан от кардиолог. Често високото кръвно налягане може увреди съдовете на окото и да причини сериозни поражения върху зрението.

 

Друга причина, поради която пациентът трябва да предприеме мерки е, че баща му умира внезапно от сърдечен проблем на 50 години, чичо му също, а майка му е оперирана в Аджибадем Сити Клиник от клапна болест на сърцето през пролетта.

 

Даниел посещава специализирания кардиохирургичен център в Бургас. На ехографския преглед се разбира, че аортната му клапа не работи добре, има болестни промени и хипертрофия, които затрудняват работата на сърцето. Д-р Живомир Панайотов препоръчва неотложна операция, но тъй като новината за предстоящата интервенция е шокираща, решават след месец отново да повторят прегледа и да планират дата. Всичко, което се случва на Даниел е неочаквано, тъй като до момента не е имал изразени сърдечни оплаквания с изключение на това, че се задъхва, когато ходи на лов. А това само по себе си според мнението на кардиолога е сериозна симптоматика за проблем със сърцето.

 

Аортната клапа може да бъде увредена вследствие на аортна недостатъчност или частично запушване, познато още като аортна стеноза. Увредената клапа се заменя с изкуствена сърдечна клапа – механична или биологична.

Младият мъж е диагностициран с високостепенна аортна инсифуциенция или невъзможност за пълно затваряне на аортната клапа по време на отпускането и пълненето на сърдечните кухини с кръв. Кръвта се връща от аортата в лява камера, така тя получава голям обем кръв, което затруднява функцията й. Поради усилената работа камерата се разширява, сърдечният мускул губи своята разтегливост, а на по-късен етап отслабва помпената функция на сърцето и това води до сърдечна недостатъчност.

При следващото си посещение в болницата, Даниел се среща с д-р Контева - инвазивен кардиолог и управител на Аджибадем Сити Клиник Бургас. Въпреки страха и притеснението, мъжът взима решение да бъде опериран, осъзнавайки големия риск от отлагането. Назначена му е коронарография, която трябва да изследва всички съдове на сърцето и да осигури прецизна картина на хирурзите. Думите на д-р Контева ще останат завинаги в съзнанието му: 

"Ти си се качил на последния влак, на последния вагон. Резервни сърца нямаме...”

Даниел избира да бъде опериран в Кардиохирургичния център, защото сърдечната операция на майка му е успешна и тя е в изключително добро състояние. По стечение на обстоятелствата интервенцията му се отлага два пъти – веднъж поради административни причини и след това поради вирус на пациента. Операцията по имплантирането на аортната клапа е извършена от д-р Самуил Казаков, новият ръководител на отделението по Кардиохирургия в Аджибадем Сити Клиник Бургас.
Престоят на пациента в реанимация е кратък - той се възстановява бързо и 5 дни след операцията е изписан.

Коментари