Публикация

Нов препарат пази от травми


Ниските нива на D-хормона заедно с намалената чувствителност на тъканните рецептори към него увеличават значително риска от падания при възрастните хора.

Това са изводите от няколко големи международни проучвания, с които са запознати и българските медици. Недостигът на D-хормон води до намаляване на силата на бедрените мускули, които имат ключова роля за подвижността и стабилността.

Несигурната походка е причина за падания, а те от своя страна често завършват с фрактури, дори при пациенти без сериозна остеопороза.

За преодоляването на дефицита на D-хормон при възрастните успешно се използва препарат, който в доза от 1 микрограм на ден редуцира броя на паданията с цели 54%.

Освен това Алфа-Д-3 действа комплексно и на костната обмяна – ограничава разграждането и активира костното изграждане. Важно свойство на този препарат е неговата независимост от бъбречната функция, която отслабва значително с годините.

Поради това при възрастните обикновеният витамин D не е ефективен, защото усвояването му зависи от активността на бъбреците.

Коментари