Публикация

България ще ползва опита на Хърватия в трансплантациите

България ще ползва опита на Хърватия в трансплантациите

Опитът на Хърватия в областта на донорството и трансплантациите обсъди министърът на здравеопазването Кирил Ананиев с националния координатор по трансплантация на Хърватия д-р Мирела Бушич и зам.-председателя на Комисията по здравеопазване и социалните въпроси на Националния парламент д-р Синиша Варга.

Хърватия е една от водещите държави в областта на трансплантацията

като цялата процедура по създаването и укрепването на хърватската система за трансплантация е продължила близо 10 години. През 2001 г. страната е разполагала с четири донора на милион население, а през 2015 г. там са отчетени четиридесет донора на милион население.

 

Министър Ананиев посочи, че

България е в процедура по подготовка на Национална програма по донорството

Скоро ще стартира и информационната кампания за популяризиране на донорството.
Хърватските представители подчертаха необходимостта от създаване на квалифицирани eкипи, в които да участват не само анестезиолози, трансплантолози и пулмолози, но и националните координатори по донорство и директорите на лечебните заведения, имащи отношение към дейностите по трансплантация. Двамата хърватски специалисти посочиха като основни предпоставки за развитието и подкрепата на донорството в България необходимостта след изготвянето на Националната програма по трансплантация същата да стане част от стандарта за работа на трансплантационните центрове.

 

Според тях

акцент трябва да се постави върху подбора и обучението на националните координатори

ангажирани в интензивните отделения на лечебните заведения, върху поддържане на високото качество на интензивната медицина и широкото популяризиране на донорството сред обществото.

 

Д-р Варга и д-р Бушич изразиха удовлетворението си от проведените срещи с екипи от УМБАЛ „Александровска“, УМБАЛ „Света Екатерина“, УБ „Лозенец“ и Военномедицинска aкадемия (ВМА), като дадоха висока оценка за работата на базите и специалистите в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна и в МОБАЛ – Велико Търново.

 

По време на срещата бяха обсъдени и въпроси, свързани с

осъществяването на логистиката при донорска ситуация, възможностите за ревизиране на националното законодателство

въвеждането на индивидуална донорска карта, съдържаща информация за волята на човек при настъпването на евентуална донорска ситуация, както и членството в Евротрансплант.

 

На срещата беше дискутиран и въпросът за

сключване на двустранно споразумение между България и Хърватия в областта на донорството

на база на което да бъде осъществено обучение на наши медицински специалисти и координатори по донорството. Държавите поеха ангажимент за своевременни действия по изготвянето на проект на двустранно споразумение.

 

Коментари