Публикация

До 2020 г. и у нас ще има ваксина срещу варицела

До 2020 г. и у нас ще има ваксина срещу варицела

Ваксинация срещу варицела се прави в 17 страни в Европа, а от догодина ще бъде достъпна и у нас. Очаква се през 2020 г. тя да бъде вписана в имунизационния календар. Няма да бъде задължителна, но родителите, които желаят, ще имат достъп до нея, информира БНТ.

През миналата година близо 24 хиляди деца у нас са боледували от варицела

или с около 1000 повече спрямо 2017 г.

Ваксина срещу варицела не е регистрирана в България. В началото на тази година до пролетта ще извървим път това може да се случи, ще се включи в наредбата за имунизации, ще се обнародва в „Държавен вестник“ и най-късно 2020 г. тя ще влезе в имунизационния календар на страната като препоръчителна

проф. Татяна ЧервеняковаТова каза пред националната телевизия проф. Татяна Червенякова, директор на Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести „Проф. Иван Киров“.

 

Проф. Червенякова уточни, че

в много страни от ЕС имунизацията срещу варицела е препоръчителна

Изтъкна, че първата страна, която въвежда ваксина срещу варицела, е САЩ. 20 години опит показват, че имунизацията води до намаляване на това опасно заболяване.

 

Между 300 и 400 деца се хоспитализират годишно у нас с диагноза варицела. Тя е сериозна инфекция и отваря вратата на грип. Това е сериозна инфекция, която смачква имунитета и позволява да се появят други заболявания, поясни проф. Червенякова.

Според нея има контингенти, които трябва да бъдат имунизирани - хора с имунен дефицит, с хронични заболявания. Ваксината е почти задължителна за определени рискови групи, допълни директорът на болница „Проф. Иван Киров“.

Коментари

А дай,Боже! Че,Варицела Зостер Вирус,знаете ли,колко е гадно! Чустваш се,като чумав!