Публикация

Кампания за превенция на диабета


Безплатни прегледи за диабет ще се извършват в медицинския център „Про вита” в София през юли и август, съобщи ендокринологът доц. Владимир Христов. 

Установено е, че при 52 на сто от хората в преддиабетно състояние заболяването може да бъде предотвратено, ако съобразят начина си на живот с препоръките на лекарите.  

Ако не се вземат мерки, в рамките на 4-5 години се появяват усложнения като ретинопатия и диабетна полиневропатия. Голяма част от хората обаче не подозират, че развиват диабет, а когато симптомите станат очевидни, възможностите за успешно лечение са значително по-малки. 

„В някои случаи при хора с преддиабетно състояние вече се наблюдават усложнения”,  коментира пред Хелт медия доц. Владимир Христов.

Специалистите в „Про вита” ще консултират хората с риск от диабет тип 2 за подходящия за тях режим на хранене и физическа активност.

Желаещите да се изследват ще попълват въпросници за оценка на риска, след което ще се прави анализ на телесния състав, при който ще се определя какъв е делът на мастната тъкан. 

„Попълването на въпросника ще отнема около десет минути, а анализът на телесния състав не повече от пет. Това позволява да бъдат прегледани голям брой хора. Ще приемаме след записване, но ако някой реши спонтанно да дойде без да е записан, ще направим всичко възможно да не го върнем.” –  поясни за Хелт медия Лидия Христова, управител на центъра.

При установяване на риск от диабет ще се изследва нивото на гликирания хемоглобин. Това позволява да се определи дали е налице диабет или преддиабетно състояние, или здравният статус е без отклонения.  

Освен диабета от тип 2, при прегледите се диагностицира и наличието на метаболитен синдром.

Записванията ще се извършват на тел. 02/ 9 379 579 и 0897 813 717.

Коментари