Публикация

Бягане и болки в колената

Бягане и болки в колената

Здравейте, здрави хора!
Това е пост, който е насочен главно към бегачите и хората, които използват бягането за тонус и тренировка. Работя с много хора, които бягат любителски или състезателно, които имат доста проблеми с колената. 
Често им бива втълпявано, че това е нормално, когато бягаш толкова много километри. Аз самата съм любител на бягането, в годините съм бягала много километри. Преди 9 години си счупих крака, от претоварване, с бягане, без да си изкълчвам крака или да имам конкретна травма. Нарича се стрес фрактура и е често срещана травма, при бегачите на дълги разстояния.
Тогава не можех да си обясня много механизма на тази травма, но в годините, наблюдавайки техниката на бягане, която се насажда, на бегачите, успях да си я обясня. Моето счупване беше на четвъртата кост на ходилото, при дълго бягане на пръсти, се засилват мускулите, които вдигат пръстите нагоре и правят контра шпиц на крака. При дълго бягане, с този дисбаланс, се товари частта, най-близо до пръстите и води до изтъняване на костта. Една следваща, по-силна контракция на мускула, води до счупването на костта, в тази област. 
Има много противоречиви мнения, за техниката на бягане, за маратонките, за настилките и т.н.
Разхождайки се в парка днес, видях много бягащи хора, нещото което ми направи впечатление е бягането на пръсти. Доста налаган модел, като препоръчителен за бягане. 
Вероятно голяма част от тези "тънкости" като съвети, са дадени, за по-голяма бързина, за по-високи постижения, но аз силно вярвам, че най-голямото постижение, което може да постигне човек е: да запазиш здравето си, правейки нещата, които обичаш.
Днес ще разгледам само долната част на тялото, по време на бягане. 
Бягането на пръсти, води до много голямо натоварване в предната част на тялото. Попринцип при ходене и бягане, човек трябва да има равно действие в предната, и задната част на тялото: Махова, опорна и оттласкваща част на крачката. При бягането на пръсти липсва последната, което автоматично изключва задната верига мускули, на тялото. Изключването на задната верига, води до липса на активиране, на мускулите на ходилото (придобито плоскостъпие), отслабване на мускулите на гърба - болки в кръста, враата и рамената. Освен това води до голямо скъсяване на предното бедро, което е първата вреда за колената. При силно скъсяване на предното бедро, започва да става разтягане на мускулите, от залавните им места и тяхното възпаляване. Скъсяването на бедрения мускул, води до намаляване на пространството, в което свободно се движи капачката, заради което, често бегачите споменават, че имат нужда да си "изпукат колената". Когато няма достатъчно място, в което да се движи капачката, тя започва да си "търси" място, местейки се встрани, което създава това чувство. 
Другата вреда за коляното и допринасянето на болка, във вътрешната или външната му част, е неправилното натоварване на ходилата.
Много чест съвет е да се спортува с обувки без дроп (без повдигане на подметката или с по-голям дроп, което пък пренася много голяма тежест на пръстите).
В такива ситации, ако човекът няма достатъчно мобилност в глезените ( а бягането на пръсти, води до намаляване на мобилността, в глезените, както и продължителното седене), тялото се опитва да намери компенсаторни механизми, чрез които да извърши движението. Това се случва, като натоварва повече вътрешната или външната част на ходилата. Ако човек бяга повече на външната част на ходилата е вероятно да има болка, от вътрешната страна на коляното, ако бяга на външната - обратното. 
Бягането само по себе си не е лесна физическа активност и изисква конкретна мобилност на тялото, за която хората рядко се грижата.
Моят съвет за хората, които бягат е да имат индивидуални ортопедични стелки, изработени конкретно за бягане. За да се подобри амортисьорната функция на ходилото и правилното му натоварване, което само по себе си да профилактира болки, нагоре по веригата. 
Дяволът е в детайлите и незабелязването им  :)

Коментари