Публикация

Кои витамини помагат при отказване на цигарите

Кои витамини помагат при отказване на цигарите

На всеки е ясно, че тютюнопушенето нанася редица вреди на организма, като една от тях е, че го лишава от важни за правилното му функциониране витамини. Учените твърдят, че при спирането на цигарите, едно от нещата, които могат да подпомогнат и облекчат процеса, е

приемът на следните витамини:

Витамин С или т.нар. аскорбинова киселина. Той е мощен антиоксидант, който помага на на тялото да се бори с окислителния стрес, предизвикан от пушенето. Също така извежда от организма и продуктите от разпада на никотин.

Пушаческа кашлица - причини, симптоми, лечение

Витамин Е е  важен мастно разтворим витамин със силно антиоксидантно действие, който помага за предпазването на клетъчните мембрани от увреждания, причинени от свободните радикали. Предотвратява окисляването на лошия холестерол, защитава клетките от въздействието на токсините и предпазва от канцерогенните процеси .

Витамините от групата В заедно д витамин Е помагат за укрепването на нервната система. Това е изключително важно за бившите пушачи, които страдат от стреса при отказването от вредния навик. 

Съединението L-теанин също е полезно за бившите пушачи, защото подобрява предаването на нервните импулси между клетките. Веществото помага и за изработването на допамин, повишава настроението и устойчивостта на стреса. L-теанин  може да се открие в зеления чай и екстрактите от него.

 

Още по темата: Вижте как се възстановява организмът на отказалия се пушач

Коментари