Публикация

Революционен кръвен тест открива Алцхаймер 10 години преди появата на симптомите

Революционен кръвен тест открива Алцхаймер 10 години преди появата на симптомите

Промените в нивата на протеина в кръвта могат да покажат началото на болестта много преди появата на симптомите

 

Сочи изследване, цитирано от The Guardian

„Ние знаем, че болестта на Алцхаймер започва в мозъка едно или две десетилетия преди да се появят някакви симптоми“,

казва проф. Матиас Джакър, съавтор на проучването на Германския център за невродегенеративни заболявания в Тюбинген. и пояснява

"Също така знаем, че всяка терапия трябва да започне 10 години преди симптомите или дори по-рано, за да бъде успешна"

Анализът на кръвта, който измерва този протеин ще позволи да се провери дали новите лекарства срещу болестта са ефикасни. 

Резултатите от проучването могат да бъдат използвани от медиците, за да прогнозират кога рискови пациенти могат да започнат да показват симптоми на заболяването.

 

В публикацията, направена в специализираното медицинско издание Nature Medicine, изследователите описват как те разглеждат нивата на протеин, наречен неврофиламентна лека верига (NfL) и намиращ се в кръвта и спиналната течност на участниците.

Този протеин се появява вътре в невроните:

предишни изследвания, направени върху опитни мишки, сочат че повишените нива на NfL са свързани с по-високи нива на увреждане на мозъка. Направените от Джакър проучвания при хора са предполагали, че NfL може да бъде полезен маркер за развитието на Болест на Алцхаймер и други неврологични състояния.

Болест ли е забравянето

За да направи тези изводи, екипът е изследвал протеин NfL при 243 души, носещи генетична мутация, предразполагаща към болестта на Алцхаймер, както и 162 души без такава мутация. Джакър отбелязва, че хората с тези мутации развиват симптоми на Алцхаймер в добре дефинирани възрасти, което позволява на екипа да измерва нивата на NfL известен брой години, преди да се очаква, че симптомите ще станат очевидни.

Учените установиха, че около 6,8 години преди да се развият симптомите,

нивата на NfLзапочват да се различават значително. След това екипът разглежда данни от по-малка група участници, за да види как се променят нивата на този протеин в кръвта за период от около три години.

Резултатите показват, че степента на нарастване на нивата на NfL е по-висока при хора, генетично предразположени към болестта на Алцхаймер, отколкото тези, които нямат тази мутация, с разлики, които се проявяват повече от 16 години, преди  симптомите. Нещо повече, нарастването на NfL е било най-голямо в годините преди появата на симптомите, преди да се изравни с появата на симптоми.

Алцхаймер се открива преди първите симптоми

 

Очакват се по-нататък нивата на NfL в кръвта да се повишат, което може да бъде свързано с по-бързи нива на изтъняване на района на мозъчната кора, за които е известно, че са засегнати от болестта на Алцхаймер, както и по-бързо намаляване на паметта и концентрация.

 

Въпреки това, д-р Джеймс Пикет, ръководител на изследването в Алцхаймер общество, отбеляза, че проучването има и някои ограничения, като посочи, че съществуват и много други състояния, които също могат да повишат нивата на NfL, включително травматично увреждане на мозъка и множествена склероза, което означава, че не е ясно колко полезна ще бъде мярката сред индивиди, живеещи с множество здравословни проблеми.

 

Той обаче подчерта, че изследването е много полезно от гледна точка на диагностицирането и ранното откриване на Алцхаймер.

 

Коментари

Това изследване извършва ли се в България?