Публикация

Дете почина от усложнения на грипа

Дете почина от усложнения на грипа

6-годишно момченце е прието на 20 януари в детското отделение на болницата в Благоевград в тежко състояние, след което е преместено в реанимация. Лекарите правят всичко възможно за овладяване на тежката инфекция, но, за съжаление, детето умира.

Това е от грипна инфекция с много бързо развила се типична пневмония като най-често срещаното усложнение. Нямаме никакви съмнения, че е направено необходимото. Наистина детето е престояло малко в благоевградската болница първоначално в детското отделение, но то вече е било с доста развита тежка пневмония.

коментира пред btv главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той обясни, че пневмонията е едно от най-честите усложнения на грипа и в конкретния случай тя се е развила мълниеносно. Родителите са провели необходимата терапия на грипното състояние, малкият е приемал и антибиотици за лечение на развитата инфекция, но изходът е бил летален.

Припомняме, че грипът идва внезапно

и ключово в неговото овладяване е бързото и адекватно лечение.

Как да разпознаем грипа

Препоръчително е да се започне с противогрипни препарати в рамките на първите 48 часа от появата на симптомите. Антибиотиците не лекуват грипа, а неговите усложнения. Терапия може да назначи само и единствено лекуващият лекар по преценка дали състоянието на болния го изисква.

Грипна епидемия вече е обявена в:

Пловдив, Добрич, Бургас, Перник, Пазарджик, Смолян, Стара Загора, Силистра, Шумен и Ямбол. От 22 януари и във Варна и София-област.

 

Още по темата: Грeшки, които не бива да допускаме, когато сме болни от грип

Коментари