Публикация

Правилната физическа активност съпътства ефективната терапия при болните от Бехтерев

Правилната физическа активност съпътства ефективната терапия при болните от Бехтерев

Болестта на Бехтерев изисква своевременно и непрекъснато лечение, динамично наблюдение на болния от ревматолог и активна физиотерапия и рехабилитация, обяснява водещият български ревматолог проф. Златимир Коларов.

 

Тъй като науката все още не е посочила конкретен причинител на заболяването, профилактичните мерки са насочени изцяло към овладяване активността на болестта и намаляване риска от инвалидизиране. За тази цел от изключителна важност е артритното заболяване, каквото е АС, да бъде открито на ранен етап и да се започне агресивно лечение още преди настъпването на гръбначни и ставни деформации, които са необратими.

От момента на диагностиката, успоредно с медикаментозната терапия, трябва да бъде спазван

режим на физиотерапия и рехабилитация

Редовното спазване на този двигателен и рехабилитационен режим е залог за съхраняванетона резервите на ставите и увредените органи наболния. При всеки страдащ от анкилозиращ спондилит този режим е различен в зависимост от състоянието му и степента на развитие на болестта.

Комплекс от упражнения за домашна рехабилитация (ВИДЕО)

Основните "оръжия" срещу сковаването и изкривяването на гръбнака

са правилно подбраните физически активности. Лечебната гимнастика, която е конструирана от специалист физиотерапевт под наблюдение на ревматолог помага на болните от Бехтерев да съхранят ставния си резерв и да предотвратят бъдеща инвалидизация. Същевременно спомага успешната терапия и подобрява качеството на живот.

Смисълът е гръбначният стълб да се движи постоянно в различни посоки, за да се поддържат нормалният тонус и еластичността на междупрешленните връзки, структури, мускули и стави, без да се натоварват с излишна тежест. 

обяснява проф. Коларов като  съветва болните:

  • Да правят всеки ден лечебна гимнастика, която е индивидуално преценена за всеки болен;
  • В комплекса от двигателни активности да се съдържат дихателни упражнения и упражнения за гръбначния стълб. Препоръчително е 20 минути всеки ден да се стои в положение на хиперекстензия на гръбнака;
  • Лечебната гимнастика да се изпълнява по възможност сутрин и вечер;
  • Много полезно за болните е да надуват плажна топка - лесно и приложимо в домашни условия;
  •  Да се избягват всякакви физически активности, които натоварват прекомерно гръбнака и ставите или крият риск от травми - касае както определени видове спорт, така и ежедневни дейности в бита;

плуването е полезно при болест на Бехтерев

  • Спортът допълва лечебната гимнастика. Препоръчителни са спортовете с нисък риск от травматизъм. Например плуването 3-4 пъти в седмицата оказва много добро влияние върху гръбначния стълб и ставите.
  • Балнеолечението също е терапевтичен метод с ефикасно действие, койтоподобрява състоянието на болните от Бехтерев и спомага на клиничното подобрение. Препоръчително е да се прилага поне два пъти годишно.

 

 

 

Коментари