Публикация

Ст. Мерифийлд: Българският пациент заслужава високи стандарти

Стюарт Мерифийлд, регионален мениджър на „Новартис” за България, пред Хелт медия.




Г-н Мерифийлд, 2010-а е вашата първа година като ръководител на компанията „Новартис” в България. В същото време страната ни е все още в икономическа криза. Кое е най-трудното и кое - най-оптимистичното предизвикателство?

Определено това не е най-подходящото време за нов старт. Трудното предизвикателство за мен беше да разбера къде да се фокусирам, къде да инвестирам, имайки предвид високото ниво на непредвидимост. За щастие имам силен екип с много добър опит, който ми дава изключително полезни насоки и съвети.

От кого зависят гаранциите българският лекарствен пазар да преплува кризата с минимум наранявания?


Основната роля е на правителството и на свързаните с темата агенции, които имат задачата да определят съдържанието на здравната реформа. Мисля, че всеки търси по-ясни насоки за това каква е политиката на настоящия екип на Министерството на здравеопазването и на Националната здравноосигурителна каса. Иначе всички ние съзнаваме необходимостта от реформа.

Какви нови тенденции се очертават в сегашните проблемни условия?

Новата разширена система на реимбурсация ще работи добре, ако е адекватно финансирана. Дефицитът в здравната каса трябва да бъде отразен в бюджета за следващата година. Също така смятам, че ще бъде добре заболяванията, за които сега отговаря Министерството на здравеопазването, да бъдат преместени към касата. Сегашният процес на закупуване на медикаменти често е проблем и за пациентите, и за фармацевтичните компании, а и за самото министерство.

Тук сте след сериозна практика в Русия, преди това в стара Европа и на терена на някогашния източен лагер, можете да ни сравнявате и с Швейцария, можете и с Египет. Къде е България?

България има добро бъдеще. Знам, че това невинаги е очевидно за българите, но така мисля аз. В страната има демокрация, свободна преса и активен културен живот. Повечето младежи са добре образовани, мотивирани и амбициозни. Да, все още не всичко работи перфектно, но имайки предвид ресурсите, които България притежава, макроикономическата и политическата стабилност, която членството в ЕС осигурява, смятам, че бъдещето е обнадеждаващо.

Имате много ясна и открита позиция за ценообразуването при лекарствата в България. Как да се излезе от капана на референтните цени?

За съжаление ценообразуването в ЕС и правилата на пазара понякога наказват по-бедните граждани. Но е много трудно за една компания да даде по-ниски цени в България в сравнение с тези за по-големите и богати европейски страни членки. Въвеждането на подобна ценообразуваща система би означавало тя да се пренесе в цяла Европа. Компаниите не могат да предложат по-ниски цени в България, ако това ще се отрази на продажбите в Германия или Франция.

България би могла да избегне този капан, като спазва принципа на конфиденциалност по отношение на цените. Освен това здравната каса трябва да увеличи достъпа на пациентите до иновативните лекарства, като стане по-активна в диалога с производителите. Ценното на българския пазар е, че не е много голям, а и компаниите проявяват разбиране за това, че вие все още не сте държава с големи финансови възможности.

Ако здравното министерство и касата се ангажират повече в този диалог, аз съм сигурен, че осигуряването на най-новите терапии за българските пациенти може да се случи и без увеличаване на цените, както и без това да рефлектира върху останалите пазари.
 
„Новартис фарма” помага на пациентите с редки заболявания, ще запазите ли политиката си в това отношение?

Разбира се. На практика много от продуктите в процес на развитие са предназначени за редки заболявания. Нашите инвестиции в нови разработки не се определят от потенциалния пазар за определена терапия, а от шансовете за успех на дадения проект и очакваните резултати от едно ново лечение. Този подход, базиран на науката, е сред причините „Новартис” да е водеща компания в индустрията. 

Коментари