Публикация

Болница ВИТА създаде Център за лечение на болката

Болница ВИТА създаде Център за лечение на болката

Повече от милиард и половина хора по света страдат от хронична болка, като това обикновено е повод те да търсят медицинска помощ и да приемат дълго време какви ли не лекарства. Най-честата болка е в кръста – 27%, следвана от главоболието и мигрената – 15%, болката във врата – 15% и на тази в областта на лицето – 4%.

На определен етап от живота си над 90% от хората имат болка в гръбнака, като причините за това могат да бъдат разнообразни. За съжаление обаче, при над 40% от дори подложилите се на операция, не се стига до облекчаване на страданието.

Болката е и един от най-неприятните симптоми на онкологичните заболявания. В напредналите стадии е налице при 50-75% от пациентите, като при 10-15% от тях тя не се поддава на фармакологично лечение. Тъжната статистика е, че около 28% от онкологично болните пациенти умират в силни болки в дома си, въпреки предписаните им обезболяващи.

Всички пациенти със средна към силна болка, която е трудна за овладяване или има потенциал за хронифициране, се нуждаят от консултация със специалист по болката, който да прецени как да се справи с нея.

Повлияването на болката е възможно по два различни начина: с лекарства или чрез интервенции. Въпреки приема на подходящите за целта медикаменти, при около 15% от пациентите така и не се постига задоволително ниво на обезболяване. Именно това са и кандидатите за използване на интервенционални техники за лечение на болката. Те могат да бъдат разделени на две големи групи:

1.Терапевтични – целта им е доказване на източника на болка и блокирането му за определен период от време.

2. Аблативни – целта им е унищожаване на отговорните за болката нервни структури и постигане на дълготрайно обезболяване.

В болница "Вита" вече съществува „Център за превенция и повлияване на болката“, в който работят отлично подготвени за целта специалисти. Тук пациентите могат да бъдат прегледани, консултирани, а настоящата им терапия - оптимизирана. При необходимост се предоставя информация за различните интервенционални възможности за повлияване на тяхната болка – онкологична или неонкологична. Успешно може да бъдат лекувани:

·        Онкологична болка;

·        Болка в областта на главата и шията;

·        Болка в областта на раменете и на гръдния кош;

·        Болка в областта на гръбнака;

·        Болка в областта на крайниците.

 

Всички нуждаещи се от помощ и лечение могат да си запишат час за преглед и уточняване на терапията при д-р Веселин Гаврилов и д-р Севим Халибрям на тел.02/ 4522 000 и 088/ 99 22 000 в Болница Вита.

Коментари