Публикация

Лекари и медицински сестри излизат на протест

Лекари и медицински сестри излизат на протест

Лекари и медицински сестри от МБАЛ "Свети Мина" излизат на протест пред община Пловдив в петък, 25 януари с искане за повишаване на заплатите им . Акцията е насрочена за 12:00 часа, уточни лидерът на КТ "Подкрепа" в Пловдив Атанас Кръстев.

"Подкрепяме изцяло исканията на нашите членове в болницата, както и на тези от КНСБ. Те са в правото си да настояват за повишаването на трудовите им възнаграждения, които са обидно ниски. Медиците настояват за среща с кмета на Пловдив Иван Тотев за да представят пред него исканията си, след като общината е собственик на здравното заведение и ние ще им съдействаме", заяви Атанас Кръстев.

Директорът на МБАЛ "Свети Мина" д-р Генади Странджев припомни, че финансовото положение на лечебницата е тежко и се надява на помощ от общината. Той добави, че се водят преговори с медицинските сестри, които в началото на месец януари подадоха заявления за напускане. Някои от тях били готови да останат на работа, но изчакват за да видят как ще се развие ситуацията. Предизвестията на 30-те медицински сестри за напускане изтичат на 7 февруари и ако до тогава не се намери решение някои от отделенията на здравното заведение може като Кардиологичното, Детското и Хирургичното отделения могат са останат без персонал.

Те настояват да им бъдат повишени месечните заплати от 540 лева на 700 лева. Получили са предложения месечните им надници да бъдат вдигнати на 600 лева, които доведе до подаването на заявления за напускане. До сега медиците проведоха няколко протестни митинга пред болницата с искания за повишаване на заплатите им.

Коментари