Публикация

Министър Ананиев сезира главния прокурор за зачестилите нападения над медици

Министър Ананиев сезира главния прокурор за зачестилите нападения над медици

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев изпрати до главния прокурор доклад за два случая на проявена агресия срещу медици с искане да бъде осигурено приоритетно разследване по тях.

През последните дни имаше две нападения над медици в Област Велико Търново

На 21 януари 35-годишна жена е проявила физическо насилие спрямо фелдшерка в Спешна помощ – Горна Оряховица.

 

На 22 януари двама мъже и една жена са нападнали медицински екип в Отделението по хемодиализа на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ – Велико Търново.

 

Настояването на министъра на здравеопазването е разследванията по тези два случая, както и по всеки друг случай на агресия срещу медицински специалист при изпълнение на служебните му задължения, да бъдат проведени по реда на бързо производство.

Сигналът на МЗ е на основание подписаното Споразумение за сътрудничество

и взаимодействие между Прокуратурата на Република България и здравното ведомство. Предмет на споразумението е създаването на организация за незабавна реакция при престъпления срещу медици.

 

Още в края на 2017 г. във връзка с увеличаващия се брой на нападенията и проявената агресия спрямо медицински лица главният прокурор издаде заповед до окръжните прокурори и градския прокурор на София за създаване на организация за незабавна реакция при установена агресия над медицински специалисти по време на изпълнение на служебните им задължения.

Министерството на здравеопазването остро осъжда посегателството спрямо медицински специалисти

Ведомството се обръща към всички български граждани и най-вече към представителите на ромската общност с апел да проявяват уважение и разбиране към високоотговорната и често пъти животоспасяваща работа на медиците.

 

Коментари