Публикация

Започва тестването на системата за верификация на лекарствата

Започва тестването на системата за верификация на лекарствата

През следващата седмица ще започне тестването на електронната система, която проследява движението на лекарствата в България. Това обяви зам.- министърът на здравеопазването Жени Начева по време на форум, посветен на новата система за верификация на медикаментите. Тя обяви, че не очаква да се стигне до напрежение сред фармацевтите и пациентите, заради новия регламент. По думите й, няма да има санкции към аптеките, докато системата не заработи, както трябва. Начева увери, че ще бъде осигурен необходимият времеви период от няколко месеца. Тя припомни, че една от целите на верификацията е елиминиране на риска от разпространение на фалшиви лекарства.

 

Зам. - председателят на Българския фармацевтичен съюз Светослав Крумов напомни, че въвеждането на верификация за лекарствата е общоевропейски проект и тя вече работи в няколко европейски страни. Целта е да се проследи пътя на медикаментите от производителя до потребителя. Според него това

 

ще прекрати куфарната търговия с лекарства

 

с неизяснен произход и ще гарантира тяхното качество. Той добави, че въвеждането на верификацията у нас ще се извършва плавно, без сътресения.

 

Изпълнителният директор на Българската организация за верификация на лекарствата Илиана Паунова каза, че се очаква първоначално в България да бъдат сертифицирани 10 млн. опаковки. Тя отбеляза, че вече

 

1500 аптеки са подали заявка

 

за включване в системата, което прави около 30% от аптеките в страната. Заявка за включване в системата са подали също така над 70 търговци на едро.

 

Председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев се обяви против въвеждането на системата за верификация. Той каза, че аптеките все още не са готови за такава стъпка. Според него

 

много от тях не знаят дори какво е верификация

 

Той също така отбеляза, че не бива да се сравняваме с другите европейски страни. Причината е, че нашите аптеки имат близо 4 пъти по нисък марж, сравнение с Германия.

 

„Не сме готови да платим за въвеждането на системата, а и нямаме желание“, заяви Вълев.

 

Той добави, че ако властите държат това да се случи, аптеките трябва да получат заплащане на единица верифицирана опаковка.

 

Мнението му бе подкрепено от председателя на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов и председателя на Регионална Фармацевтична Колегия София-столична Венелин Сапунаров. Сапуноаров отбеляза, че

 

въвеждането на системата е много скъпо

 

и затова е необходимо малките и средните аптеки в страната да бъдат подпомогнати. Фармацевтите изразиха тревогата си, че самия акт на верификация ще отнеме прекалено много време от работното им време.

 

Повече за системата за верификацията на лекарства можете да научите в онлайн дискусията на БФС.

 

Коментари