Публикация

От рак на маточната шийка заболяват над 1000 българки годишно - как да се предпазим

От рак на маточната шийка заболяват над 1000 българки годишно - как да се предпазим

Ракът на маточната шийка (РМШ) е четвъртото най-често срещано злокачествено заболяване при жените у нас. По данни на Националния раков регистър през 2014 и 2015 г. с това заболяване са диагностицирани по над 1000 българки годишно.

 

Смъртните случаи са 349 за 2014 г. и 381 за 2015 г. Така

България се нарежда на челните места в Европа по заболеваемост и смъртност от рак на маточната шийка

Най-високият процент заболеваемост се наблюдава във възрастовата група 30-44 години. Най-много заболели са регистрирани в София, Пловдив, Варна, Плевен, Бургас и Благоевград. Смъртността от РМШ в България е нараснала 3 пъти – от 1.8/100 000 през 1980 г., до 5.7/100 000 през 2015 г.

 

Тези данни бяха изнесени днес в Народното събрание, където беше даден стартът на

Седмицата за предпазване от рак на маточната шийка

В България тя ще се проведе за дванадесети път и е под патронажа на Комисията по здравеопазването към парламента. Инициативата ще бъде отбелязана с тематични щандове, разположени в сградата на Народното събрание, на които ще бъде предоставяна информация за методите за превенция на единственото до момента предотвратимо онкологично заболяване и за действащата Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка.


България принадлежи към групата от 91 държави в света (вкл. 33 страни от Европейския регион на Световната здравна организация), които имат национални програми за имунизация срещу РМШ, финансирани с публични средства.

Националната програма осигурява безплатна имунизация срещу рак на маточната шийка

за момичетата на 12- и 13-годишна възраст. Всеки родител, който желае да имунизира дъщеря си, следва да се обърне към личния си лекар и да получи повече информация на сайта на програмата - http://hpv-vaccine.bg.

 

Изключително съм щастлива, че за дванадесета поредна година българският парламент е домакин и патрон на откриването на седмицата за предпазване от рак на маточната шийка. Тази инициатива е един от добрите примери за приемственост и последователност в политиката на редица правителства, която резултира в приемането и изпълнението на Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка, финансирана с публични средства.

 

Въпреки този немалък успех, усилията на държавните институции, медицинската общност и неправителствените организации трябва да продължат да бъдат насочени към популяризиране на методите за превенция и профилактика на единственото до момента предотвратимо онкологично заболяване с цел намаляване заболеваемостта от рак на маточната шийка в България, заяви д-р Дариткова.

Заместник-министърът за здравеопазването Светлана Йорданова изтъкна значението на програмата за опазване здравето на жените у нас и усилията от страна на ръководството на Министерството на здравеопазването за осигуряване необходимите финансови ресурси за изпълнение дейностите, заложени от правителството.
Представителят на Българското сдружение по иновативна медицина д-р Валери Цеков припомни, че

ваксините срещу човешкия папилома вирус (ЧПВ) имат изключително висок индекс на ефикасност и безопасност

В съчетание с редовни профилактични прегледи и цитонамазки, те могат да осигурят почти 100% защита от РМШ, причинен от онкогенните видове ЧПВ (16 и 18).

 

По данни от последните научни публикации в страните с висок ваксинационен обхват се наблюдава до 90% спад на инфекциите с ЧПВ и броят на случаите с предракови лезии на шийката на матка е намалял чувствително сред ваксинираните млади момичета и жени на възраст между 15 и 26 години.

 

Същевременно при над 270 милиона разпространени дози ЧПВ ваксини, Глобалният комитет за безопасност на ваксините продължава да счита ЧПВ ваксините за изключително безопасни от 2006 г. до момента.

 

СЗО, медицинските дружества и министерствата на здравеопазването в 74 държави, подкрепени от независими експертни групи по имунизация, проучват всички налични доказателствата за ефективността, рентабилността и безопасността на имунизацията срещу ЧПВ. Тяхното заключение е, че

 

масовото въвеждане на ЧПВ ваксина е оправдано

 

и силно препоръчително.

Коментари