Публикация

БАПЗГ СТАРТИРА НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА АГРЕСИЯТА СРЕЩУ МЕДИЦИ

БАПЗГ СТАРТИРА НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА АГРЕСИЯТА СРЕЩУ МЕДИЦИ

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи стартира национална кампания за превенция на агресията срещу медици. В рамките на инициативата ще бъдат проведени няколко дискусии, на които ще бъдат поканени представители на Министерството на здравеопазването, Прокуратурата на Република България, Центровете за спешна медицинска помощ и спешните отделения в болниците, синдикатите и пациентските организации. За участие във форумите ще бъдат поканени и психолози, социолози, здравни медиатори и медии.

"Бихме искали да се чуят различните гледни точки към проблема и да се потърсят нужните подходи, мерки и механизми за спадане на напрежението и гарантиране на сигурност и спокойствие на работното място, така че спешните медици да могат да изпълняват служебните си задължения по най-добрия начин", се казва в открито писмо, подписано от председателя на УС на БАПЗГ г-жа Милка Василева.

Писмото е адресирано до Министерство на здравеопазването, Прокуратурата на Република България, директорите на ЦСПМ, Българския лекарски съюз, Федерация на синдикатите в здравеопазването към КНСБ, Медицинска федерация към КТ "Подкрепа", пациентски организации и медии.

Първата дискусия за превенция на агресията над медици ще се състои през февруари 2019 г. - допълнително ще уточним мястото и датата на провеждането ѝ. "Разчитаме на партньорството на всички заинтересовани страни в името на цялото общество", се казва в писмото.  От БАПЗГ изразяват своето възмущение и безпокойство за поредния акт на агресия срещу медик, този път във Филиала за спешна медицинска помощ - Горна Оряховица към ЦСМП - Велико Търново.

От съсловната организация припомнят, че многократно са апелирали за толерантност и уважение от страна на пациентите и на цялото общество към лекарите и професионалистите по здравни грижи, които с висока професионална подготовка, отговорност и всеотдайност помагат на хора, нуждаещи се от спешна медицинска помощ 24 часа в денонощието. Случаите на агресия обаче не намаляват, а напротив - растат лавинообразно, затова Асоциацията стартира дискусии за превенция на насилието над медици.

 

Целия текст на отвореното писмо на БАПЗГ можете да видите в прикачения файл.

 

Прикачени файлове

pdf

Коментари