Публикация

Почина шефът на "Хигия" проф. Стайко Спиридонов

Почина шефът на "Хигия" проф. Стайко Спиридонов

Почина проф. Стайко Спиридонов - създател на първото частно лечебно заведение в България и Източна Европа - Медицински комплекс „Хигия“, информира zdrave.net.

Проф. д-р Стайко Спиридонов завършва Медицинска академия - София през 1977 г.

Специализирал е „Обща хирургия” и „Естетична хирургия”. Има специализации по пластично-естетична и реконструктивна хирургия във Франция, Испания и Аржентина.
Проф. Спиридонов е „Магистър“ по специалността „Обществено здраве и здравен менджмънт“. Защитил е дисертационен труд на тема „Пазарни механизми и предизвикателства пред управлението на съвременната болница”, за което му е присъдена образователна и научна степен „доктор”. През 2011 г. придобива научното звание доцент, а от 2018 г. – „професор“.

Участва в преподавателската дейност на студенти от Факултета по обществено здраве

към МУ-София по следните дисциплини – „Организация на болничната помощ”, „Основи на управление в здравеопазването“ и „Здравни анализи и оценки”.

 

През 2002 г. е удостоен с грамота за изявени професионални качества и принос за развитието на БЛС. През 2005 г. Македонското лекарско дружество му връчва грамота за дълготраен принос и популяризиране на ММА. През 2008 г. ФОЗ към МУ – София му връчва почетно отличие и почетен знак за принос в развитието на общественото здраве. Съветът на европейската научна и културна общност през 2009 г. отличава проф. Спиридонов със златен печат и „Златна книга” за европейски мениджмънт и за завоюван висок престиж и принос към развитието на българската медицина.

 

През 2010 г. Сдружението на предприемачите го удостоява с почетен плакет за най-успешен мениджмънт и предприемачество в областта на здравеопазването. През 2015 г. Сдружението на предприемачите отличава проф. Спиридонов с голяма награда „Предприемач на годината“.

 

През май 2016 г. Националното сдружение по здравна политика и мениджмънт отличава проф. Спиридонов с приза „Здравен политик и мениджър на годината“, а през юни 2016 г., най-голямата работодателска организация в България – КРИБ, връчва почетния знак на организацията на проф. Спиридонов, заради изключителния му принос за развитието на частното здравеопазване в България.

Автор е на 78 публикации в различни български и международни списания

3 от които с IF, на монография и сборник. Има над 30 доклади, изнесени на конгреси, симпозиуми и конференции, като 10 от тях са с международно участие.
Поклон пред паметта му!

 

Коментари

Анонимен
31 яну 2019 13:54

Прадоксално е ,НО в България лекарите психиатри обслужват интересите на турски и арабски лекари. Незнам дали сте посещавали Университетска болница в град Стара Загора,за да срещнете турски лекари с фанатично-курбаджийски погледи със забулените си "мед сестри" от Анадолския вилает. Психично болни българи са всички с патриотични и националистически възгледи. Отговорете на въпросът ми:"След като държавата изгражда скъпоструващи магистрали и огромни никому необходими МОЛ-ове ,защо в град ,като Стара Загора ,областният психодиспансер се помещава в "негърски бараки" с мишки и хлебарки??".? След насилствената смърт на досктор Светослав Атанасов Скрински в психодиспансера се загнезди бедност,безпаричие и липса на млади лекари.

Сбогом приятелю.