Публикация

Подготвя се смяна на ръководството на болница „Св. Анна” във Варна


Министерството на здравеопазването е решило да намали дела на община Варна в болница „Света Анна” от 34 на 23 процента. Основанието на министър Анна-Мария Борисова било, че за 2008 и 2009 г. държавата е инвестирала в търговското дружество 2,5 млн. лв.

Решението за промяна на капитала ще бъде гледано на 22 юли, когато ще се проведе общо събрание на болницата. Според общински съветници обаче от 2001 г. досега община Варна е инвестирала над 10 млн. лв. в лечебното заведение. От друга страна, земята, върху която е построена, е общинска. Според представителя на местната власт в общото събрание на „Света Анна” д-р Ивайло Бояджиев решението за намаляване дела на общината може и да не мине на събранието, тъй като за това са необходими минимум 2/3 от гласовете.

По искане на здравното министерство ще бъде напълно подменен бордът на директорите, а управителят на болницата - доц. Лидия Петкова – освободен от поста си.

На мястото на досегашните членове – доц. Петкова, д-р Христов и доц. Костадинова, от министерството предлагат други трима. Това са доц. д-р Дико Бошнаков, който е началник на Клиниката по ортопедия и травматология, д-р Веселин Иванов, началник на Първо хирургично отделение, и Ирина Велинова, която работи в министерството и ще бъде негов представител в болницата. От тях един ще бъде избран за директор на „Св. Анна” и това най-вероятно ще е д-р Иванов, тъй като доц. Бошнаков вече е в пенсионна възраст.


Коментари