Публикация

Скоро хората с увреждания ще имат пълен достъп до данните си в електронни регистри

Скоро хората с увреждания ще имат пълен достъп до данните си в електронни регистри

Има открити нарушения при издаването на решения за трайно намалена работоспособност по реда на Наредбата за медицинската експертиза. В момента анализираме порочните практики, които са установени и на 4 февруари, когато ще представим анализа си за действието на Наредбата, ще оповестим и набелязаните мерки за преустановяване на злоупотребите

 заяви Кирил Ананиев на брифинг в Министерския съвет след среща между министър-председателя Бойко Борисов, министрите на здравеопазването, социалната политика и вътрешните работи Кирил Ананиев, Бисер Петков и Младен Маринов, зам.-главния прокурор Иван Гешев и представители на гражданската инициатива „Системата ни убива“.

На срещата бяха обсъдени данните от извършените от МВР и прокуратурата следствени действия във връзка с нерегламентираното издаване на решения за трайно намалена работоспособност.

 

Министър Ананиев запозна присъстващите с напредъка по изпълнението на проекта за изграждане на Националната здравна информационна система и с текущото провеждане на обществени поръчки за изработване и внедряване на компонентите от същата, като Ананиев посочи, че

с въвеждането на системата ще заработят редица контролни механизми,

които ще възпрепятстват порочните практики. Именно това, стартирането на електронната здравна система чрез въвеждане на електронна здравна карта, електронна рецепта и електронно направление, е едно от основните искания на представителите на гражданската инициатива „Системата ни убива“.

 

„Наблегнахме на много проблеми, които стоят пред майките на деца с увреждания, и уточнихме срока, в който трябва да обсъдим анализа на действието на Наредбата за медицинската експертиза и мерките, които трябва да предприемем, включително и ако се налага изменение на Наредбата за  медицинската експертиза, а оттам нататък, ако е необходимо, заедно ще търсим и генерални промени по отношение системата на медицинската експертиза“,

посочи Ананиев.

В рамките на срещата министър Бисер Петков докладва за текущата дейност по надграждането на информационната система на Агенцията за хората с увреждания, която е в тестова среда от 7 януари.

От 7 февруари се очаква системата да заработи в пълната си функционалност

и лицата с увреждания ще имат достъп до данните, които се съдържат за тях в регистрите на отделните институции – на НОИ, АСП, НЗОК, НЕЛК и други. 

Коментари

Анонимен
31 яну 2019 13:46

Прадоксално е ,НО в България лекарите психиатри обслужват интересите на турски и арабски лекари. Незнам дали сте посещавали Университетска болница в град Стара Загора,за да срещнете турски лекари с фанатично-курбаджийски погледи със забулените си "мед сестри" от Анадолския вилает. Психично болни българи са всички с патриотични и националистически възгледи. Отговорете на въпросът ми:"След като държавата изгражда скъпоструващи магистрали и огромни никому необходими МОЛ-ове ,защо в град ,като Стара Загора ,областният психодиспансер се помещава в "негърски бараки" с мишки и хлебарки??".? След насилствената смърт на досктор Светослав Атанасов Скрински в психодиспансера се загнезди бедност,безпаричие и липса на млади лекари.