Публикация

Млад лекар от „Пирогов“ с престижна европейска награда

Млад лекар от „Пирогов“ с престижна европейска награда

Специализантът по кардиология в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ д-р Иван-Асен Шишманов беше на награден от SPAF Academy (Stroke Prevention in Atrial Fibrilation - Превенция на инсулт при предсърдно мъждене) на ежегодния научен форум.

Наградата е за описан от д-р Шишманов клиничен случай от собствената му практика

свързан с превенцията на мозъчния инсулт.

SPAF Academy е ежегоден научен форум, организиран от Boehringer Ingelheim, фокусиран върху новостите в лечението и превенцията на мозъчния инсулт при пациенти с предсърдно мъждене и в частност оралната антикоагулантна терапия.
Тази година събитието се проведе във Виена между 16-18.01.2019 г. и включваше делегати от близо 20 европейски държави, между които и България, разказва д-р Шишманов. 

Лектори са били специалисти в областите на кардиологията, неврологията и хематологията от Канада, Германия, Австрия, Полша, които са представили изключително интересни и полезни лекции на тема антикоагулация и превенция на мозъчен инсулт, пречупени през призмата на съответната им специалност.

Част от събитието протича като „състезание“ между лекари за представяне на клинични случаи

от собствената им практика. Подадени са около 500 случая, които са селектирани от комисия, съставена от мултинационален и мултидисциплинарен екип специалисти в трите гореописани области и сведени до 20, между които протече и самото „състезание“.

От тези 20 бяха селектирани 3 печеливши, измежду които и моят. Наградата за авторите е спонсорство за Европейският, а тази година и Световен конгрес по кардиология, който ще се проведе в Париж през август-септември.
Фокусът на конгреса тази година ще бъдат разликите в честотата, клиничното протичане, диагностичните методики и терапевтичния подход на различните заболявания в областта на кардиологията, разказа д-р Шишманов.

 

Очаква се броят на посетителите да бъде над 30 000 души.

Коментари

25 яну 2019 19:50

П оздравления за автора Искам да прочета за клиничния случай