Публикация

Отново ще се правят белодробни трансплантации на българи във Виена

Отново ще се правят белодробни трансплантации на българи във Виена

Всяка година петима български пациенти, нуждаещи се от белодробна трансплантация, ще бъдат трансплантирани в болницата във Виена.

 

Това заяви здравният министър Кирил Ананиев на брифинг след среща с премиера Бойко Борисов и проф. Валтер Клепетко, президент на Европейската асоциация за гръдна хирургия и белодробни трансплантации и ръководител на Клиниката по белодробна хирургия в университетската болница във Виена (АКХ).

Ще започнем в най-кратки срокове, веднага след като нашите лекари преценят кои пациенти са най-спешни. По този начин ще работим в преходния период, докато медиците бъдат обучени да извършват белодробни трансплантации, уточни министър Ананиев.

От думите му стана ясно, че днес е подписано

Споразумение за квалификация и обучение в областта на белодробната трансплантация

Това е документът, който дава зелена светлина за обучението на наши специалисти. Целта е в края на 2020 г. или най-късно в началото на 2021 г. белодробна трансплантация да се извършва и в България.

 

Споразумението вече е изпратено на „Евротрансплант“, а в близките дни ще бъде направено и официално заявление за членство на страната ни в организацията.
По линия на Споразумението в АКХ Виена

ще бъдат обучавани хирурзи от УМБАЛ „Св. Екатерина“ и пулмолози от Военномедицинската академия

Изграждането на една такава система е комплексно и е необходима подкрепа от най-високо ниво. Затова се радвам, че дискутирахме темата с премиера и министъра на здравеопазването. Виждам, че България осъзнава и споделя важността на това да направим трансплантацията на бял дроб възможна в страната ви. Важна предпоставка за това е развитието на донорството. Без наличието на органи за трансплантация не можем да помогнем на други хора. Ето защо централна задача на всяко модерно общество е да осъзнае колко е важно да се даряват органи, посочи проф. Клепетко.

Проф. Клепетко пое ангажимент да окаже експертна помощ на Министерството на здравеопазването при подготовката на Програмата за донорството и трансплантацията, както и при стартирането на кампанията през февруари.

 

Австрийският професор сподели, че Виена има значителен опит в това да помага на други държави в обучението на техни медици за осъществяване на белодробна трансплантация. Обучение във Виена вече са преминали специалисти от Чехия, Унгария, Словения, Гърция.

 

Министър Ананиев и проф. Клепетко оцениха срещата като ползотворна, а резултатите от нея - като

реални стъпки за решаване на проблема с белодробните трансплантации на български граждани

И двамата заявиха задоволството си от съвместната работа, благодарение на която българските лекари ще заминат за обучение във Виена, а страната ни получи реален шанс за членство в „Евротрансплант“.

Коментари