Публикация

Медици протестираха пред общината за по-високи заплати

Медици протестираха пред общината за по-високи заплати

Лекари и медицински сестри от МБАЛ "Свети Мина"  се събраха на протест пред община Пловдив.  Те настояха местната управа, която е собственик на болницата да се ангажира по-активно с нейното финансово  оздравяване и да им бъдат повишени заплатите.  Медицинските сестри споделиха, че не са съгласни повече да работят за месечни възнаграждения от 540 лева и настояват за тяхното увеличение на 700 лева. От ръководството на здравното заведение им предлагат 600 лева.  30 от тях подадоха заявления за напускане в началото на месец януари . Предизвестията им изтичат на 7 февруари ако до тогава не се намери решение  някои от отделенията на здравното заведение може като Кардиологичното,  Детското  и Хирургичното отделения могат са останат без персонал.

Началникът на Кардиологичното отделение д-р Цветан Деведжиев сподели, че ако не се вземат мерки от управляващите МБАЛ "Свети Мина" ще фалира. Той показа писмо от 2012 г. от тогавашния председател на Районната колегия на БЛС в Пловдив д-р Георги Кръстев до областния управител с молба властта да направи сериозен анализ на тежкото положение на болницата и да вземе мерки за нейното излизане от кризата.

"От тогава нищо не е направено. Надявам се най-после гласа ни да бъде чут. От в моето oтделение двама от лекарите искат да напуснат, заради малките заплати, които получават, заяви д-р Цветан Деведжиев. Протестиращите искат община Пловдив да им съдейства за преговори със  Здравната каса и за предоговоряне на лимитите. Техни представители бяха приети  от секретаря на община Пловдив Ангелина Топчиева. Тя ги  увери , че в понеделник на тристранен съвет ще бъдат обсъдени проблемите на болницата  и ще се търси решение.  Местната управа обаче няма възможност да осигури средства за увеличение на заплатите.

Коментари

Анонимен
29 яну 2019 10:20

Това значи лекарските заплати да започват от 3500лв и нормално да са около 4500- 5000 лв, което би било реално заплащане. Кой общинар-безделник би допуснал това!?? То все едно от залъка ще му го откъснат...

Анонимен
28 яну 2019 10:21

Тъжна история! Хора, които вършат най-черната работа, а именно мед.сестрите да искат увеличение от 540 на 700 лв... В днешни времена, в които хора с недотам големи ангажименти хеле пък отговорности спрямо обществото в други сфери, получават без знае колко усилия по 2000 - 2500 лева! Не е редно, без значение на финансовото състояние на дадена болница, здравно заведение или ясла, сестрите да получават по-малко от 2000 чисто!

Нормално е да протестират! Една сервитьорка в дискотека взима 1000-1200 лв. най-малко. За жалост в България всичко е наопаки- пенсионерите, работили цял живот- мизерстват, писатели, актьори, журналисти- взимат толкова мижави заплати, че направо човек да се откаже, още преди да е започнал да учи; но пък моловете и дискотеките процъфтяват... така че Вие си правете извода