Публикация

БАПЗГ НАСТОЯВА ЗА АКТУАЛИЗАЦИЯ НА ЗАПЛАТИТЕ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ

БАПЗГ НАСТОЯВА ЗА АКТУАЛИЗАЦИЯ НА ЗАПЛАТИТЕ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ

"Ние от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи настояваме незабавно да бъдат актуализирани заплатите на професионалистите по здравни грижи! В много от лечебните заведения заплатите са близки до минималната работна заплата, което не отговаря на висококвалифицирания, отговорен и рисков труд, който полагат медиците. С огромно търпение, усърдие и отговорност медицинските сестри, акушерките, рехабилитаторите, фелдшерите, медицинските и рентгеновите лаборанти продължават да изпълняват професионалните си задължения, но вече са обезсърчени, обезверени и уморени от чакане да получат заслуженото заплащане."

 

Това пише в позицията на БАПЗГ, която бе изпратена на 24 януари 2019 г. до здравния министър Кирил Ананиев, председателя на УС на Националното сдружение на общините в Република България инж. Даниел Панов, председателя на Синдикатите в здравеопазването към КНСБ д-р Иван Кокалов,  председателя на "Медицинска федерация" към КТ "Подкрепа" д-р Камен Данов и д-р Георги Гелев - член на УС на Националната асоциация на работодателите в здравеопазването към Българската стопанска камара. 

"Вече близо 20 години продължава реформата в системата на здравеопазването. Заради ниското заплащане много специалисти заминаха да работят в чужбина или се отказаха от професиите си. Лечебните заведения не могат да функционират без тях.  Много специалисти работят на две и повече места, за да си осигурят по-достоен живот. По този начин те спасяват и здравната система от колапс. Но прекомерната умора се отразява негативно на качеството на работата и на здравето им. Кой е виновен за недалновидните управленски решения през последните 20 години? Защо трябва специалистите по здравни грижи да понасят тежестта за нерешените толкова години проблеми? Категорично не сме съгласни да бъдем изкупителните жертви! ".

 

Това се казва в позицията подписана от председателя на УС на БАПЗГ г-жа Милка Василева. В позицията се изтъква още:

"БАПЗГ настоява да се потърсят възможности и механизми за дофинансиране на заплатите на професионалистите по здравни грижи.

БАПЗГ най-отговорно заявява, че изцяло подкрепя справедливите искания и действията на колегите от всички  региони на страната, където проблемите в лечебните заведения не са решени. Ще подкрепим всякакви справедливи протестни действия в рамките на закона.

БАПЗГ остава отворена за диалог с всички отговорни институции, към които се обръщаме. Вярваме, че с общи усилия можем да намерим изход и да тръгнем към добри промени в името на здравето и живота на българските граждани."

 

Целия текст на позицията на БАПЗГ можете да видите в прикачения файл

 

         

        

 

Прикачени файлове

pdf

Коментари

Анонимен
28 яну 2019 11:37

Без гръмки протести и всекидневен уличен натиск, исканията няма да бъдат нито чути, нито изпълнени! Само протести до дупка ще оправят нещата!  Мизерията съпътства медицинските сестри, фелдшери, санитари и пр. от началото на прехода! Иначе такъв тип декларации, които се появяват по наколко пъти всяка година стоят като отчитане на дейност на асоциацията, на която иначе симпатизирам.