Публикация

Аптеките искат заплащане за всяка верифицирана опаковка

Аптеките искат заплащане за всяка верифицирана опаковка

Аптеките да получават заплащане за дейността си по верификацията на лекарства - това поискаха в декларация Регионалните фармацевтични колегии от Варна, Шумен, Добрич, Силистра, Габрово, Бургас, Сливен и Ямбол. Предложението на фармацевтите е

парите да дойдат от средствата за издръжката на Българската организация за верификация на лекарства (БОВЛ),

а аптеките да получават определена сума за всяка верифицирана опаковка, поясни председателят на РФК Бургас маг.-фарм. Любима Бургазлиева.

Всяка държава в Европейския съюз е задължена да изгради собствени електронни регистри, в които да постъпва информация при проверка в аптеката дали едно лекарство е фалшиво. Изготвянето и издръжката на тези регистри се поема от производителите на лекарства и притежателите на разрешение за употреба. Те са задължени да заплащат определена стойност за всяка опаковка, която регистрират в съответния национален регистър (у нас това е БОВЛ). С оглед на огромното количество опаковки, които преминават през нашия пазар, колкото и малък да е той, средствата, които производителите и ПРУ ще платят, ще бъдат много повече от необходимите за издръжката на системата и работещите в БОВЛ и ние смятаме, че аптеките имат право да получат част от тези пари, заяви маг.-фарм. Бургазлиева.

По думите й искането на гилдията е напълно основателно, тъй като с дейността си по верификацията фармацевтите ще защитават интересите на мултинационалните фармацевтични компании, за да не могат лекарства от третия свят да влизат на пазара и да подбиват цените на компаниите в ЕС. Предложението ще бъде изпратено до Управителния съвет на Български фармацевтичен съюз, който като пълноправен член на БОВЛ може да го внесе за разглеждане.

 

Верификацията на лекарствата - какво трябва да направят аптеките срещу фалшифицирането >>>

 

Друг основен проблем, залегнал в декларацията, са промените в наредбата на НАП за касовите апарати, в която е посочено, че

ако в момента на продажбата касовият апарат в аптеката не може да осъществи връзка с НАП, то тогава продажба не може да бъде извършена.

Как това ще се отрази на обслужването на рецепти и как ще обясним на пациента, който е дошъл да си вземе лекарството, че поради технически проблем в НАП не може да му бъде отпуснато лекарство, питат от фармацевтичната гилдия.

Според тях разработената до момента технология на работа в аптеките позволява едно сравнително бързо обработване на рецептите, но с допълнителните изисквания, с проверката дали лекарството е фалшиво и с информацията, която трябва да се изпраща към различните институции, фармацевтите се притесняват, че това силно ще ограничи времето им за пациентите и ще влоши достъпа на хората до лекарства.

 

Затова те настояват да всяка промяна, касаеща дейността им, да бъде публично оповестявана своевременно, както и самите те да участват в изработване и приемане на промени в нормативни и поднормативни актове, регулиращи дейността на аптеките.

 

Пълният текст на Декларацията можете да видите в прикачения файл!

Прикачени файлове

pdf

Коментари