Публикация

Министри откриха Център по интервенционална рентгенология в УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна

Министри откриха Център по интервенционална рентгенология в УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна

С водосвет за здраве, отслужен от Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна бе открит Център по интервенционална рентгенология.

Той разполага с последно поколение ангиографска апаратура

закупена от МУ-Варна.

 

Лентата при откриването прерязаха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и кметът на Варна Иван Портних.

Това е една модерна лаборатория, която ще спаси живота на много хора. Тук ще се обучават и много студенти. С подобна апаратура ще можем да задържаме и младите лекари в страната. В МУ-Варна се обучават студенти от 48 държави в света. Трябва да се гордеем с това, което се прави, защото това е бъдещето

 

- заяви ректорът на МУ-Варна проф. Красимир Иванов.

 

Център по интервенционална рентгенология в УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна

 

На церемонията присъстваха още проф. Анелия Клисарова, депутат в 44-ото НС, областният управител на Варна Стоян Пасев, председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Марина“ проф. д-р Валентин Игнатов, академичното ръководство на МУ-Варна, лекари, студенти и журналисти.

 

Ангиографът е разположен в ремонтирана и отлично оборудвана зала с анестезиологична машина във варненската университетска болница, което дава възможност за мултиекипна работа и извършване на хибридни операции.

Общата инвестиция за новата апаратура и ремонтни дейности е над 2 000 000 лв.

Високотехнологичният център е поредният резултат за българското здравеопазване и образование от отличната съвместна дейност между МУ-Варна и УМБАЛ „Св. Марина“ и ще бъде от изключително значение както за лечението на пациенти от Североизточна България, така и за съвременното обучение на студенти, специализанти и докторанти.

В центъра ще се извършват всички видове инвазивни процедури под образен контрол

а възможността за високоскоростна видеовръзка позволява да се представят пред студенти най-новите методики в реално време, както и да се представят клинични случаи и процедури на различни научни медицински форуми в страната и чужбина.

 

Център по интервенционална рентгенология беше открит в УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна

Новият ангиограф е единствен в страната с таванно окачване на С-рамото и 55-инчов плосък дисплей. Налична е и система от ехографски апарат с най-модерни безжични трансдюсери, предаващи образа директно на работния дисплей. Тази комбинация дава отлична възможност за извършване на целия набор от интервенционални процедури в човешкото тяло под образен контрол. Благодарение на мощния софтуерен пакет лесно и бързо могат да се получават детайлни образи от кръвоносните съдове във всички части на тялото.

Новата ангиографска апаратура ще помогне за извършване с високо качество на широк набор съдови и несъдови интервенции

- за бързо и ефикасно лечение на остър исхемичен мозъчен инсулт, аневризми на мозъчните съдове и аортата, както и на атеросклеротични промени в съдовете на крайниците. Предвижда се извършването и на най-модерни процедури в областта на онкологията като трансартериална химиотерапия и радиофреквентна аблация на тумори на черния дроб.


Велина Марковска

Коментари