Публикация

Температура и грип! И защо фобията от повишените градуси е пагубна за борбата с инфекциите?

Температура и грип! И защо фобията от повишените градуси е пагубна за борбата с инфекциите?

Фобията от високата температура, която се наблюдава сред обществото, продължава да води до прибързани и често неадекватни мерки за нейното понижаване. Темата е изключително актуална в настоящата усложнена грипна обстановка в страната, както за медицински специалисти, така и за техните пациенти, изхождайки от факта, че фебрилитетът е сред основните симптоми на грипа и другите респираторни инфекции.

Вижте още: Fever phobia 35 years later: did we fail?

 

Прибързаното й сваляне с антипиретици и стремежът на всяка цена да се достигнат и поддържат субфебрилни стойности  обаче не само потиска оздравителния процес, но и благоприятства настъпването на бактериални инфекции и последващи тежки усложнения, нерядко и с фатален край. Това алармират и данните от редица проведени клинични проучвания при животни, представени в Брюксел на 18 ноември 2018 г., в Деня за борба с антибиотичната резистентност.

Антипиретиците увеличават 2 пъти смъртността от стрептококови инфекции (Streptococcus pneumoniae) при животни

инфлуцид грип лекарстваРезултатите са от 4 големи рандомизирани изследвания при животни, представени от проф. д-р Дейвид Мартин, специалист по педиатрия, педиатрична хематология и онкология, диабетология и ендокринология, преподавател и професор по Медицинска теория, интегративна и антропософска медицина в университета Витен/Хердеке, Германия. Те сочат, че Streptococcus pneumoniae е много чувствителен към фебрилитет: интензивно се размножава при температура 21-37 градуса, умира при 40 °C.

 

Какво всъщност се случва в организма? Авторът посочва, че при температура 39-40 °C  имунната система става по-бърза и по-добра: левкоцитите се активират, пролиферират и съзряват; неутрофилите и моноцитите се задвижват, мигрират и активно фагоцитират; дендритните клетки се активират и представят антигените на имунната система за активиране на мощна продукция на специфични антитела;  Т-клетките на имунната система бързо се активират и експандират;  В- лимфоцитите произвеждат активно антитела. А в изследвания ин-витро се доказва, че антибиотиците работят много по-добре при фебрилна температура.

Силно тревожни са и данните от мета-анализ за употребата на антипиретици при грип

Осем рандомизирани, плацебо-контролирани изследвания при животни показват, че смъртността от грип след приложение на антипиретици - аспирин, парацетамол и диклофенак, се увеличава с 31%. Установено е, че оптималната температура за размножаване на грипния вирус е 33-37°C, а аспиринът и парацетамолът намаляват интерферон-индуцираната антивирусна активност. Не по-малко притеснителни са и другите нежелани ефекти от приложението на температуропонижаващите медикаменти: системни реакции, астма, стомашно-чревни усложнения и загуба на апетит, левкопения (ибупрофен), чернодробна токсичност (парацетамол), забавяне на зарастването на раните (ибупрофен), плеврална емпиема (ибупрофен), анафилаксия.

 

Поставен е и още един голям въпрос: Защо до момента няма направени такива проучвания при хора? Според проф. Мартин това е крайно наложително и призовава да бъдат реализирани плацебо контролирани изследвания в тази насока.

Заключението: Страхът от температурата е неоснователен. Фебрилитетът е мощна защитна реакция на организма, която подобрява имунната система.

 

Отдавна известен в медицината факт, който следва да бъде водещ във вземането на терапевтични решения при грипни и респираторни инфекции. Проф. Мартин напомня, че няма доказателства за неблагоприятни действия на повишената температура върху организма. Не съществуват и достоверни данни, че свалянето й превентира фебрилните гърчове – опасения, често подтикващи и медици, и пациенти да прибягват прибързано към антипиретиците. Освен това е установено, че фебрилитетът повишава ефективността на антибиотиците.

Какъв е правилният терапевтичен подход?

инфлуцид лекарства за грип

На фона на тези данни търсенето на решения за адекватното регулиране на температурата и адекватното асистиране на организма става все по-наложително в борбата с вирусните инфекции. Особено сега, в ситуация на грипна епидемия.  

Именно такова е действието на Инфлуцид. Препаратът адекватно асистира на организма чрез неговите 6 активни съставки, които увеличават силата и запазват баланса на последователните защитни механизми при грип, така че самото боледуване да бъде кратко и щадящо. Зарежда клетките с енергия, за да може чрез адекватна температурна реакция организмът да се пребори с инфекцията. Не сваля температурата рязко, а създава условия тялото да се справи с грипния вирус при умерен и поносим фебрилитет. Предпазва от вторични бактериални усложнения.

 

Проучванията за Инфлуцид върху клетъчни култури показват неговото силно противовирусно действие при щамове тип А/H1N1, H3N2/ и B/Malaysia, аденовируси, вирусите на херпес, РС вируси, вируса на варицела и други (1). Доказано е, че той увеличава клетъчната устойчивост, предпазва от вирусната цитотоксичност и намалява вирусната репликация (2). Изследванията ин виво с тези щамове потвърждават, че Инфлуцид мощно увеличава интерферон-индуцираната антивирусна активност на имунната система (3).

 

Клиничните изследвания за Инфлуцид документират както бързо повлияване на симптомите при грип (4), така и съхранен баланс на хормони, медиатори и биохимични параметри в организма. (5)

     

инфлуцид лекарства за грип

Практически препоръки за действие през този период:

• Защита на всички социално активни деца и възрастни чрез прием на 1-2 таблетки Инфлуцид два пъти дневно.

• При  първи  симптоми  на  отпадналост, температура,  хрема,  главоболие, болки в мускули и стави — увеличаване на приема на Инфлуцид по 1 табл. на всеки час до 12 пъти дневно за възрастни (1 табл. на всеки 2 часа до 8 пъти дневно при деца под 12 години) в рамките на два дни до облекчаване на острите симптоми.

• През следващите 10 дни приемът на Инфлуцид се редуцира до 3-4 пъти дневно по 1-2 таблетки.

• До преминаването на епидемичната обстановка защитата от 1-2 таблетки Инфлуцид 2 пъти дневно предпазва от рецидиви или нови инфекции.

 

Инфлуцид като част от комплексната терапия при ОРВИ и ГРИП намалява приема на симптоматични средства, значително скъсява продължителността на инфекцията и има изключителен профил на безопасност (6).

 

1. Активност на препарата Инфлуцид спрямо грипни вирусни в моделирани системи

Garashchenko, T.I., Garashchenko, M.V., Mezentseva, M.V., Russian Medical Journal (2005) Eropkin, M.Y., Prigoreva, V.A., Gudkova, T.M., Konovapova, N.I., Pobova, T.G., Baibus, D.M. et.al. Medline-Express 2007; Russian.

2. Действие на препарата Инфлуцид in vitro против пандемичния щам 2009 г. A (H1N1) на „свински” („мексикански”) грип

М.Ю. Еропкин, Н.И. Коновалова, В.А. Григориева, Д.М. Байбус, Т.М. Гудкова; НИИ по грипа гр. Санкт-Петербург, Септември 2009 г.

3. Рационална фармакотерапия на грип и остри респираторни вирусни инфекции

Yershov, F. Proper pharmacotherapy of influenza and acute respiratory viral infections (ARVI). Pharmaceutical bulletin 2003; Russian.

4. Инфекции на горните дихателни пътища – ефективност и безопасност на лечението с Инфлуцид

Heger, M., Blochin, B., Tschutschalin, A., Netjaschenko, V., Majdaschik, V. International outcome study (1997)

5. Клинико-патогенетичен механизъм на действие на Инфлуцид при ОРВИ при деца 

И.Г.Ситников, Н.В.Морякова

6. Инфлуцид при инфекции с повишена температура. Резултати от международно, рандомизирано, контролирано клинично изпитване

Klement P., Thinesse-Mallwitz M., Maydannik V.

 

Редактор Илияна Ангелова

Коментари

Благодаря ви за тази статия !  Затова  Инсултите  ще чакат а ние ще ходим на високи температури !!! ( спешна помощ ) !

АБСОЛЮТНО НЕВЪЗМОЖНО Е ДА БЪДАТ УБЕДЕНИ РОДИТЕЛИТЕ В НАПИСАНОТО ПО-ГОРЕ.СТРАХЪТ ОТ ВИСОКАТА ТЕМПЕРАТУРА Е ГОЛЯМ И ТОВА ОБИКНОВЕНО Е ОСНОВНАТА ПРИЧИНА ДА БЪДЕ ТЪРСЕНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ!