Публикация

Д-р Н. Тотев: Очертават се фалити на общински болници

Д-р Н. Тотев: Очертават се фалити на общински болници

Тази година ще вземем по-малко пари от миналата, а ще трябва да дадем много повече само за заплати. Вдигайки заплатите на едните – на санитарите, трябва да вдигнем и на другите – и на медицинските сестри, и на лекарите. Така се повличаме в една посока, в която ресурсът няма да ни стигне само за трудовите разходи.

 

Това каза д-р Неделчо Тотев, председател на Националното сдружение на общинските болници и управител на общинската болница в Чирпан, пред БНР.

Общинските лечебни заведения у нас все още са изправени пред нерешени проблеми

заради липсата на работеща концепция за стабилизиране, оздравяване и развитие на болничните заведения по региони. Проблемът - силна задлъжнялост на общинските болници, които изпълняват социална функция, но нямат ресурс да се издържат.

Искания

На среща с НЗОК от сдружението ще настояват да се върнат старите цени на пътеките.

Очакваме адекватни бюджети – минимум с 20% завишение, за да може да отговорим на ръста на разходите, които ще направим за заплата, прагове, инфлация. Очакваме един софтуер, който ще следи използваемостта за леглата. За нас, които разполагаме само с общопрофилни отделения, е недопустимо да се профилират леглата, защото това още повече ще ограничи работата и ще намали приходите, изтъкна д-р Тотев.

Фалити на болници

„Вероятно се очертават фалити на болници – когато нямаш ресурс да работиш, всеки месец се задълбава и се увеличават неразплатените сметки, борчовете, а фирмите не са толерантни вече много, защото имаме наследство от миналата година. Сякаш отчаянието обзе всички колеги. 17 болници реагираха със справки за това как ще започнат тази година. Има 13 млн. лева неразплатени, като 5,5 млн. лева от тях са в просрочие. Останалите не изпратиха справки в отчаянието си“, каза председателят на Националното сдружение на общинските болници.

НРД

По думите му в анекса към Националния рамков договор са договорени „неща, които са, меко казано, трагични“ - на фона на скока на минималната работна, на вдигането на праговете в края на миналата година, на фона на увеличаване на цените на ток, на газ.

Не само че не се увеличиха пътеките, за да се компенсира инфлацията от 2006 г. досега, а се договориха цени на важни за нас пътеки – по-ниски, което ще доведе до намаление с около 2,4 млн. лева за 29 болници, допълни д-р Неделчо Тотев.

Коментари