Публикация

Зехтинът предпазва от рак на гърдата


Испански учени от университета в Барселона са установили, че зехтинът атакува туморите на млечната жлеза, забавя растежа им и предотвратява увреждане на ДНК-то.

Изследването, публикувано в Carcinogenesis, показва, че маслиновото олио блокира протеините, които подпомагат развитието на злокачествените клетки.  

Специалистите препоръчват да се консумират по около 50 мл (или 10 чаени лъжици) зехтин дневно, за да се наблюдава ефект върху риска от рак.

Експертите обръщат внимание на факта, че средиземноморската диета, в която зехтинът участва активно, има по-голямо влияние върху организма, отколкото се е смятало.

Тя оказва положителен ефект върху сърдечните проблеми, различни видове рак, заболявания като алцхаймер, паркинсон и др.

Коментари