Публикация

Имат ли бъдеще екстемпоралните форми според фармацевтите?

Имат ли бъдеще екстемпоралните форми според фармацевтите?

С цел да разберем какво е мнението на фармацевтите за екстемпоралните форми създадохме кратка анкета. С гордост заявяваме,че фармацевтите бяха  отзивчиви, за което им благодарим. В следващите няколко реда  ще ви споделим  резултатите.


Както вече стана ясно от предишната статия екстемпоралните аптеки на територията на страната ни са малко. Затова първият въпрос в анкетата имаше за цел да  провери  колко често се приготвят екстемпорални форми в тези малко останали аптеки. 99% от анкетираните споделиха ,че всеки ден приготвят рецепти ,а в големите градове като столицата дори  имат дни с над двадесет  приготвени рецепти. Най- често се приготвят и отпускат  унгвенти и кремове за кожни проблеми, капки за нос, тинктури и прахове за пациенти, който не могат да приемат таблетки.

Отстъпват ли по качество екстемпоралните форми пред готовите лекарствени форми беше  следващият въпрос.От анкетата разбрахме, че доста често на пазара няма аналог на екстемпоралните форми и те са по-ефикасни и предпочитани в определени случай. След като сравнихме търсенето и  качеството дойде време да видим и  как стой въпросът с цената. Оказа  се, че екстемпоралните форми са на цени достъпни за доста по-голяма част от населението сравнение с готовите лекарствени форми.

Нека обобщим-ефикасни,достъпни, някой от тях без аналог, но все по-трудно се открива аптека, в която ги приготвят. Защо се получава това разминаване ? Защо бъдещето на екстемпоралните форми не е ясно? Според фармацевтите участващи в анкетата проблемът идва от това че все по-малко лекари изписват екстемпорални форми. Те споделят ,че има доста доволни  пациенти, който се връщат да потърсят отново веднъж вече приготвено лекарство. Не са рядко и случаите, в който се търсят екстемпорални форми без те да са предписани от лекар.

И ето че с тази анкета се доказаха положителните твърдения за екстемпоралните форми, който споменахме в предишната статия.

Нека си представим,че фармацията е една пирамида. В основата на тази пирамида са екстемпоралните форми, съществуващи от древни времена.С напредването на фармацевтичната наука  постепенно се изкачваме по пирамидата. Непрекъснато се откриват нови лекарствени продукти и се  усъвършенстват стари.

Стремим се да достигнем върха, но постепенно разрушаваме основите.

 

Коментари