Публикация

Трябва да помним, че живеем в 2кв.м. - нашата кожа! Д-р Малена Герговска, д.м.

Трябва да помним, че живеем в 2кв.м. - нашата кожа!   Д-р Малена Герговска, д.м.

    Не само слънцето е причинител на кожен рак, изменените условия на живот, озоновата дупка, замърсяването и инфрачервените лъчи от техниката също допринасят за появата на заболявания на нашата кожа, а консервантите в козметиката са достигнали пределни нива.

 

Алергиите към козметични средства достигнаха плашещи размери.

 

   Козметиката стана много разнообразна като се появиха много и различни консерванти, парфюми, растителни екстракти и изведнъж алергиите към козметични средства достигнаха плашещи размери. Само преди 20 години беше невъзможно да се намажеш с крем, който съдържа екстракт от някаква китайска билка или южноамериканско растение. Днес това е ежедневие. Както сами си признават производителите на козметични фирми, те правят страхотни химични съставки и разработки в козметиката, но ако няма някаква магия, екзотично растение – потребителите не посягат към крема. Оттам ние, дермато-алерголозите, се сдобихме с много нови алергени и неслучайно през 2014-а година Европейският Съюз въведе понятието „козметична безопасност”, което е на дневен ред и в България. Фирмите, които работят сериозно по изискванията на ЕК, са задължени всички алергени да бъдат изписани на етикета, така че ако пациентът се диагностицира, той лесно може да избегне тези козметични продукти.

 

Монети, бижута, сенки, мокри кърпички, шампоани, прахове за пране и пасти за зъби отключват алергии.

 

      От всички общо алергени на първо място в света е никелът, защото го има във всички монети, мобилни телефони, бижута. Алергията към никел е почти 20%. Има го и в козметиката – някои гримове, част от сенките, разбира се говорим за по-некачествена козметика, тъй като това са много малки частички и там се допуска в някоя козметика, която е ниско качествена. В този смисъл може да е козметичен алерген, но на първо място от тези алергени са консервантите в козметиката. Метилизотиазолинон, това е алерген, който се слага като консервант и е прекрасен, проблемът е, че той може да предизвика алергични реакции. Намираме го в мокрите кърпички, тези, които използваме и дори майките употребяват за по-бързо хигиенизиране на децата, намираме го и в шампоаните, прахове за пране. Вторият в българската класация е перувиански балсам, който е широко употребяван в козметиката, но го има и в кетчупа и колата. Но проблемът у нас, поради което перувианският балсам е с по-висока честота, е кръстосаната алергична реакция с прополиса. Българите много обичаме прополис, има го в кремове, пасти за зъби, сапуни и оттам вероятно е по-високият процент на алергизиране точно към прополис и перувиански балсам.

 

Защо, когато сменим един крем с друг, от другия също получаваме алергия?

 

       Изобщо в козметиката реакциите могат да бъдат разделени на две. Ако сложим едната половина, там са наистина специфични съставки за крема – растителни екстракти, аромати. От друга страна са неща, за които не мислим – консервантите, емулгаторите или просто класическите ароматизатори, които са сложени, за да мирише приятно кремът. Така че, много е трудно да разберем защо, когато сменим един крем с друг, от другия също получаваме алергия. Допълнително се усложни ситуацията с толкова модерните ши-лакове и гел-лакове, защото те съдържат акрилати, един много сериозен алерген. За да стане още по-сложно, обикновено алергиите от него не са по пръстите, а по шията или лицето, където най-често жените се докосват. Допълнително много ни усложни едно от големите удоволствия на живота – масажите и спа процедурите, защото се появиха масажни масла от чист вид, които сами по себе си са прекрасни за здравето, за доброто ни усещане, но едно масло съдържа по 100 различни алергена. Така че, ако сме алергични към нещо, ще се почувстваме по-зле, отколкото по-добре и тялото ни ще има един хубав обрив като последица. Това не значи, че човек трябва да избягва всички тези удоволствия в живота, но когато имате чувствителна кожа, когато усещате, че след дадена козметична процедура или ползването на даден крем, се появяват сърбящи обриви, чувство на дискомфорт, тогава просто трябва да се направи едно алергологично тестуване, което да установи, дали наистина имаме алергия към козметични средства или просто една чувствителна кожа.

 

Ние българите, много се грижим за това къде ще живеем, каква къща или вила ще имаме, а всъщност забравяме, че живеем в 2 кв. метра и това е нашата кожа, за която най-много трябва да се грижим.

 

       По отношение на въпроса как се промени световната дерматология, на първо място една голяма част от болестите получиха нови начини на лечение. Например псориазиса, при който пробивът е най-голям. Появиха се биологичните средства. За доста алергични заболявания вече имаме в ръцете си оръжия за справяне в тях. В диагностиката започнахме много по-добре и повече да бъдем способни да разпознаваме кожните алергии и вирусите. Така че, по отношение на лечението, това е едната посока, в която имаме много. Втората е, че дерматологията престана да бъде кожния лекар, който е въоръжен с лупа. Освен дерматоскопите, с които ние много си помагаме за диагностиката, кожните лекари  започнахме да се занимаваме с естетика. И изведнъж естетичната медицина стана една много важна част от нашата специалност, която обаче ни промени, защото не се отнася към пациенти, а към здрави хора, които искат да изреждат по-добре. Методите на естетичната медицина като мезотерапията, лазерите започват да се използват за лечение на кожните заболявания. Мезотерапия - за лечение на различните видове падане на коса, лазерите за махане на някои съдови промени, които иначе бяха чисто дерматологичен проблем. Едно ново откритие, което е изключително важно, това са детските хемангиоми – червени петна, които се появяват в рамките на първия, втория месец от живота на бебето. Преди нашият съвет беше- „да почакаме, да видим какво ще стане”. Сега вече има метод, има лекарство, което може да се намери и което води до бързото им обратно развитие. Наистина е огромно удоволствие за всички дерматолози, защото вече можем да лекуваме и този кожен проблем.

 

За консултация и алергологични тестувания:

Д-р Малена Герговска, д.м.

+359887989082

www.drgergovska.com

Коментари