Публикация

КОЦ-Стара Загора получи високотехнологична гама-камера

КОЦ-Стара Загора получи високотехнологична гама-камера

С високотехнологична гама-камера, комбинирана с компютърен томограф, се сдоби Комплексният онкологичен център (КОЦ) в Стара Загора.

Апаратурата позволява по-прецизни и щадящи образни изследвания

като ще се ползва в Отделението по нуклеарна медицина към лечебното заведение.

Новото оборудване се очаква да увеличи с 30% ранната диагностика и провеждането на успешно своевременно лечение

Камерата ще позволи също да се удвои капацитетът за диагностика на лечебното заведение, като в бъдеще центърът ще обслужва годишно над 2000 пациенти.

 

Предоставянето на апаратурата е в изпълнение на сключения договор за финансиране по проекта JESSICA между КОЦ – Стара Загора, Регионалния фонд за градско развитие АД и „Експресбанк“ АД.

Общият размер на финансирането е 1 364 000 лева

като половината средства са предоставени от фонда, а другата половина – от банкова институция.

 

„Радваме се, че вече е факт първият проект в сферата на здравеопазването, който фондът финансира, още повече, че допринася за развитието именно на Стара Загора, където реализираните ни проекти по програма JESSICA са вече шест. Новата камера ще повиши възможностите за диагностика и вярваме, че това ще допринесе за здравето на хората в Стара Загора и околния регион“, коментира Мартин Заимов, директор на фонда.

Горди сме, че сме първият център извън София, оборудван с SPECT/CТ апарат. Модерното оборудване ще подобри значително ранната диагностика на онкоболните в Стара Загора и региона, което е в основата на успешното им лечение. Хибридната техника е изключително прецизна в локализирането и третирането на увредените клетки, както и много по-щадяща от гледна точка на радиоактивно натоварване на пациентите. Апаратът предлага също широки диагностични възможности и при много неонкологични заболявания, което го прави още по- значим за подобряване здравето на хората в Стара Загора и региона

- отбеляза д-р Петьо Чилингиров от Комплексния онкологичен център.

 

Като част от Оперативна програма „Регионално развитие 2007 – 2013 г.“, JESSICA е единственият финансов ресурс с преференциални условия, който може да подпомага публични и частни инвестиции в здравеопазването. Инвестиционната дейност на фонда продължава до 2025 г. чрез реинвестиране на средствата, които се погасяват от вече завършени и функциониращи проекти.

 

Коментари

Анонимен
31 яну 2019 13:45

Прадоксално е ,НО в България лекарите психиатри обслужват интересите на турски и арабски лекари. Незнам дали сте посещавали Университетска болница в град Стара Загора,за да срещнете турски лекари с фанатично-курбаджийски погледи със забулените си "мед сестри" от Анадолския вилает. Психично болни българи са всички с патриотични и националистически възгледи. Отговорете на въпросът ми:"След като държавата изгражда скъпоструващи магистрали и огромни никому необходими МОЛ-ове ,защо в град ,като Стара Загора ,областният психодиспансер се помещава в "негърски бараки" с мишки и хлебарки??".? След насилствената смърт на досктор Светослав Атанасов Скрински в психодиспансера се загнезди бедност,безпаричие и липса на млади лекари.