Публикация

Спешните медици от Горна Оряховица са готови да оттеглят оставките си

Спешните медици от Горна Оряховица са готови да оттеглят оставките си

Медицинските служители във Филиала на спешна медицинска помощ в Горна Оряховица са готови да оттеглят подадените до момента 28 оставки, които депозираха след нападението над техен колега през миналата седмица.

 

Това стана ясно по време на среща на здравния министър Кирил Ананиев с д-р Емил Николов и д-р Деян Георгиев от ФСМП и представители на гражданско движение „Събуди се“ – Горна Оряховица, което в момента прави граждански патрули на спешния център.

 

Лекарите изказаха благодарността си към здравния министър за бързата реакция и предприетите от него мерки, за да бъде гарантирана тяхната сигурност по време на работа. Още в петък министър Ананиев разпореди

да бъде осигурена 24-часова физическа охрана на филиала

За една година през него са преминали 11 600 души, а близо 7 хиляди са обслужените адреси. Едва 30% от пациентите, на които е оказана спешна помощ, са постъпили в болница.

 

По време на срещата

бяха обсъдени и въпроси, свързани с промяна в Наказателния кодекс при вербална и физическа агресия над медици

ефективното разходване на средствата за спешна помощ, промяна в категорията на труд за спешните медици, санкции за хората, които подават фалшиви сигнали към 112, както и липсата на кадри в системата.

 

Здравният министър още веднъж осъди посегателствата спрямо медицински специалисти и заяви, че ръководеното от него ведомство ще реагира с всички възможни мерки при такива случаи. Кирил Ананиев благодари на целия екип на ФСМП и ги увери, че държавата застава зад тях.

 

Коментари