Публикация

Фамилното дърво може да предпази здравето ви


Възползвате ли се напълно от научните открития? Знаете ли какви болести дремят в гените ви и как да ги избегнете? Няколко прости отговора ще помогнат да опазите своето здраве и да предпазите децата си.

Медицината разкрива все нови и нови доказателства за значителната роля на наследствеността за здравето на всеки човек. Вече е известно, че съществуват хиляди генни мутации (промени в гените ни, които се предават през поколенията), които могат да ни направят податливи на сърдечни болести, рак на гърдата, паркинсон или депресия.

Здравната „история” на семейството може да ви накара да се замислите от какви прегледи имате нужда, какви промени трябва да направите в начина си на хранене и живот, за да предотвратите или поне да намалите рисковете от здравни проблеми.

Направете списък на роднините си по майчина и по бащина линия поотделно – както на живите, така и на починалите. Разпитайте родителите си, лелите и чичовците си и всички живи баби и дядовци, за да получите информация по 3 точки:
 
1. От какви болести страдат?. Питайте за сърдечни проблеми, рак, диабет, високо кръвно налягане, висок холестерол, остеопороза, ревматоиден артрит, алцхаймер, паркинсон, глаукома и други болести. Отбележете си, ако има редки заболявания като хемофилия например.

2. На каква възраст са развили заболяванията?

3. На каква възраст са починали роднините и каква е причината за смъртта?

Систематизирайте отговорите и ги обсъдете с личния си лекар. Той ще прецени дали са ви необходими изследвания или промени в начина на живот.

Вижте колко силен ефект може да има промяната на начина на живот върху риска да развиете следващите много разпространени заболявания:

ДИАБЕТ

Ако сте фамилно обременени:
Ако някой от родителите или братята и сестрите ви страда от диабет, най-късно до 30-годишната си възраст е препоръчително да си направите тест за нивото на захарта в кръвта. Същото важи и ако сте с наднормено тегло, ако страдате от високо кръвно налягане или имате висок холестерол.

Ако не:
След 45-годишна възраст се изследвайте на всеки 3 години. 

Намалете риска:
Учени от Харвард са установили, че за хората, които ядат повече плодове, зеленчуци, риба, пиле и пълнозърнести храни, има по-малък риск да развият диабет. Движете се ежедневно. Постарайте се да намалите стреса.

СЪРДЕЧНИ БОЛЕСТИ

Ако сте фамилно обременени:
Попадате в рисковата група, ако един или повече от роднините ви по пряка линия е развил сърдечна болест на млади години (майка ви или сестра ви – преди 65-годишна възраст или баща ви или брат ви преди 55-годишна възраст), има висок холестерол или високо кръвно налягане. В такъв случай след 18-годишна възраст проверявайте кръвното си налягане веднъж годишно, а холестерола след 20-годишна възраст на всеки 5 години.

Ако не:
Проверявайте всяка година кръвното си налягане след 18-годишна възраст и холестерола след 40-годишна възраст (за мъжете – след 35 години).

Намалете риска:
Според изследване на германски учени спазването на диета, при която приеманите калории от мазнини са само 20% вместо обикновено препоръчваните 30%, в комбинация с физически упражнения действа оздравително при 40% от пациентите.

ОСТЕОПОРОЗА

Ако сте фамилно обременени:
Ако имате роднини по пряка линия, които страдат от остеопороза или нейния предшественик остеопения, трябва, преди да навършите 60 години, да си направите изследване за плътността на костите.

Ако не:
Направете си изследване за плътността на костите, когато навършите 65 години. И без фамилна обремененост в рисковата група попадат хората с тегло, по-малко от 65 килограма, с хранителни смущения, които приемат кортикостероиди, прекаляват с алкохола и цигарите. 

Намалете риска:
Укрепването на мускулите заздравява костите. Освен това трябва да се приема калций, витамин С, магнезий и витамин D. Ограничете червените меса и солта – те извличат калция от костите.

РАК НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО

Ако сте фамилно обременени:
Трябва да се изследвате 10 години преди възрастта, на която най-младият от роднините ви е развил тази болест.
 
Ако не:
Прегледайте се, преди да навършите 50 години. Попитайте лекаря си кое е най-подходящото изследване за вас.

Намалете риска:
Диета, богата на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, намалява риска от рак на дебелото черво с 25%. Приемайте калций и витамин D. Движете се.

РАК НА ГЪРДАТА И НА ЯЙЧНИЦИТЕ

Ако сте фамилно обременени:
Ако имате роднини, които са заболели от рак на гърдата или на яйчниците преди 50-годишна възраст, консултирайте се с лекар за евентуален генетичен тест.

Ако не:
След 40-годишна възраст веднъж в годината си правете мамография.

Намалете риска:
Жените, които правят редовни физически упражнения, могат да намалят шансовете да развият рак на гърдата с 20-30%. Откажете се от червените меса, пълномаслените млечни продукти, простите въглехидрати и вместо тях яжте плодове, зеленчуци, фибри, риби, богати на омега-3 мазнини, като сьомгата, както и соеви продукти. Не пийте алкохол. 

Коментари