Публикация

Подагра – защо се появява и какво е правилното лечение (ВИДЕО)

Подагра – защо се появява и какво е правилното лечение (ВИДЕО)

Подаграта е заболяване с голямо социално значение, известно още от древността. Статистиките показват, че през последните години броят на засегнатите нараства и то най-вече за сметка на младото население. 

 

"Причината за това е употребата на много пурини в храната, обездвижването, ежедневният стрес", пояснява проф. Мария Иванова, специалист по клинична и медицинска химия.

 

По думите й подаграта е метаболитно заболяване, което има хроничен характер. То се отнася към групата на кристалните моноартрити. Това означава, че причинителят за болката и всички оплаквания се дължат на кристалчета, които са разположени в кухината между две костици, обхванати от една става. Но едновременно с това то е и моноартрит, обхваща единична става.

Болестта обикновено започва с възпалителен процес

който, за разлика от другите възпалителни артрити, няма бактериално ангажиране. Възпалението се дължи на механичното дразнене на кристалите, образувани в синовиалната кухина.

 

Според причините за възникването подаграта се дели на:

  • Първична (класическа) – причината се явява ензимен дефект;
  • Вторична – дължи се предимно на храната, на нарушението в храненето. 

По начина на протичане тя може да бъде:

  • Остра – при нея има редуване на болкови кризи с ремисии;
  • Хронична - когато се образуват тофи (депа от урати).

Интересното е, че преди да се прояви със своя кризисен характер, най-напред има безсимптомен стадий. Това, което трябва да повиши вниманието, е покачването на пикочната киселина в кръвта. При този етап не се налага лечение със средства против подагра.

Повишената пикочна киселина може:

  •  да доведе до образуване на камъни в бъбреците;
  •  да се натрупа в междуставното пространство и да предизвика подагра.

 

При лечение на подагра се използват три групи препарати:

  • Лекарствени средства и хранителни добавки – те ускоряват отделянето на пикочната киселина чрез урината, за да не може тя да се депонира в ставите;
  • Средства, които предизвикват реабсорбция на пикочната киселина в бъбречните канали;
  • Средства, които влияят на ензимната обмяна на пикочната киселина.

Лечението

„Подагрол“ е иновативен продукт, който създава две възможности:

 

  • при контакта с пикочната киселина я разтваря и не й позволява да се натрупа в ставата;
  • естерите намаляват високото повърхностно напрежение на синовиалната течност при кризи и не променят pH.

„Подагрол“ може да се използва и в острата фаза на развитие на болестта – както в болково кризисните стадии, така и при хроничния стадий.

Подагрол - при повишена пикочна киселина

Неефективни растителни екстракти

Според проф. Иванова, други продукти, базиращи се на промяна на pH в алкална среда, (предимно екстракти от растителни продукти), е абсолютно невъзможно да имат лечебен ефект спрямо стави, които вече са увредени от кристалите на амониевия урат.

 

Тези екстракти са алкални, самата синовиална течност е алкална и няма как при засилване на алкалния характер да се постигне друго, освен увеличаване броя на тия кристали, които биха довели до по-силни подагрични кризи. Така, че тази група продукти чрез алкализация не са за препоръчване при лечението на хора с доказана диагноза подагра“, допълва специалистът по клинична и медицинска химия.

 

Подробности вижте във видеото.

Коментари