Публикация

Физиотерапията – доброто решение при ставни и мускулни болки

Опорно-двигателният апарат (мускули, стави и кости) заема 75% от цялата телесна маса и често е източник на болка при човека. Причините за нея са много и различни. Това са заболявания в резултат на пренапрежение (тендовагинити, периартрити); дегенеративни ставни заболявания - артрози, артрити, дископатии, дискови хернии; травми (битови и спортни).


Понякога причината е заболяване на вътрешни органи и системи, което рефлектира върху мускулатурата. Мускулно-скелетните увреждания често са свързани с естеството на работа – пренасяне на тежки товари, неергономична работна поза, течение, влага, студ, и се провокират дори и от стрес и депресия.

Борбата с този тип болки е обект на различни медицински специалисти – общопрактикуващи лекари, лекари физиотерапевти, лекари мануални терапевти, ортопеди, невролози, ревматолози.

Физиотерапията като раздел на медицината включва изследването на болния, неговото лечение и профилактика с физикални средства и е един от начините, който може да повлияе болката. В извънболничните физиотерапии се използва широк диапазон от средства – с ниско-, средно- и високочестотен ток, ултразвук и магнитно поле, топлина, лед, вибрации и др.

Процедурите не са болезнени, не нарушават целостта на кожата, не носят инфекции, не повишават кръвното налягане и водят до видимо от пациента усещане за намаление на болката и увеличаване на активността. При пациенти с язви и гастрити те са една добра алтернатива на лечение, предотвратявайки или намалявайки приема на дразнещи стомашно-чревния тракт медикаменти. Физиотерапевтичното лечение може да се проведе едновременно с друг вид терапия: медикаментозна, билколечение. Ефектът му настъпва по-бавно (може и до седмица след завършването на курса на терапия), но е значително по-дълготраен.

Една цялостна рехабилитационна програма за борба с мускулно-скелетната болка трябва да включва и движение. Разнообразието от уреди за упражнения и техники за засилване и гъвкавост на мускулите и релаксиращи методики, базирани на знанията за структурата и функцията на костите, ставите и мускулите, води до добри лечебни резултати.

Лечебният масаж като пасивен метод на кинезитерапията и неговите многобройни разновидности (класически, спортен, апаратен, мануален лимфен дренаж) при правилно провеждане и показания има съществен принос за намаляване на болковия синдром.

Напоследък широко навлизат в практиката и някои далекоизточни масажни методи като акупресура (при която не се прилага иглоубождане, а натиск с пръсти за дразнене на рефлекторните точки), шиацу, зонотерапия (масаж на ходила) и др. Всички тези масажи се борят с болковите оплаквания чрез подобряване на обменните процеси и нормализиране на биоенергията в организма.

Стратегията на физиотерапията за борбата с болката включва на по-късен етап подходящо балнеолечение, калолечение, таласотерапия (морелечение), които забавят болестния процес, намаляват приема на медикаменти, тонизират психоемоционалното състояние на пациентите и намаляват нервното напрежение.

Препоръчително е всеки от изброените физикални методи да се съчетае с използването на един известен аюрведичен продукт – NeOx във варианти капсули, крем или маслен разтвор. Доброто съчетание на 14 билкови компонента в маслото NeOx подпомага проникването дълбоко в тъканите, подобряването на кръвообращението в масажирания участък. Намалявайки отока и възпалението, продуктът пряко влияе върху болката в засегнатите стави и мускули.

Много често се използва и при физиотерапевтични процедури с ултразвук – фонофореза. Кремът NeOx съдържа пет лечебни растения, всяко от които може да се употреби и поотделно в съвременната медицина. След първоначално леко загряване настъпва охлаждащ ефект и намаляване на оплакванията. Кремът е изключително ефикасен при болкови симптоматики от травматичен произход и има бърз – до 15 минути, ефект. Подходящ е за отоци, навяхвания, мускулни спазми и разтежения и дори като превантивна мярка преди спортни натоварвания. Не бива да се забравят и капсулните форми на NeOx – един оригинален фитопрепарат, разработен на основата на хилядолетното учение за здравето Аюрведа, без странични ефекти за човешкия организъм.

В края на физиолечението пациентът получава съвети за двигателната активност и начина на живот, защото много често мускулно-скелетната болка е в резултат на хронично заболяване на опорно-двигателния апарат и не са достатъчни само усилията на лекуващия екип и десетдневно лечение, а се изисква всекидневна настоятелност и от самия пациент – ангажирано оздравяване.

Лекарите от цял свят търсят методи за борба с болката, които са ефективни, безопасни и лесно достъпни. Затова физиотерапията, рехабилитацията и продуктите „Неокс” - крем, олио и капсули, които взаимно потенцират ефекта си в посока намаление на болката, дават реална възможност на хората, част от които са в млада и трудоспособна възраст, да се справят с проблема, а на по-възрастните - да достигнат до по-висока адаптивност и функционална годност, даваща добро качество на живот.

____

Д-р Виделина Тютюнджиева е специалист физикална и рехабилитационна медицина.

0897 601 898

Коментари