Публикация

Защото ракът е лечим, в УСБАЛО „Продължаваме“

Защото ракът е лечим, в УСБАЛО „Продължаваме“

4 февруари е Световният ден за борба с онкологичните заболявания, на  който тази година UICC (Международен съюз за контрол на рака) и СЗО започват нова три-годишна кампания под мотото: "I Am and I Will" - "Аз съм и аз ще бъда". Тя призовава всички – лекари, пациенти, политици, цялото общество, да поеме своя личен ангажимент за намаляване на глобалните последици от рака и да действа. УСБАЛО се включва в нея с призив към всички да не се страхуваме да се грижим за своето здраве, както и да дадем своя принос в борбата с рака, за да „Продължаваме“ напред. Точно така, както го направиха много български творци, които безвъзмездно поставиха изкуството в служба на болните хора. Благодарение на техните усилия днес в УСБАЛО бе открита третата по ред изложба от галеристката Бистра Стойчева с картини на десетки художници*. А Тони Димтрова и Стефан Илчев подариха песента „Животът“, която бе написана по стихове на Пепа Таракчиева и музика на Ефтим Чакъров, на всички пациенти и техните близки. Благодарим им, защото само чрез общите усилия на всички нас – лекари и немедицински специалисти, можем да преобърнем неблагоприятните тенденции при онкологичните заболявания и да ги победим! 

 

 

Онкологичните заболявания в цифри

 

Проф. Здравка Валерианова

 

Последните данни за разпространение на раковите заболявания и тежестта на засягане на хората по света са публикувани от СЗО и Международната организация за изследване на рака през септември 2018 г. в Global Cancer Observatory (Globocan 2018). Базата данни на Globocan 2018 предоставя изчислени показатели за заболяемостта и смъртността в 185 страни  за 36 видове рак и за всички локализации заедно. Очаква се новите случаи от рак да нараснат на 18.1 млн., а над 9.5 млн. да са смъртните случаи по света през 2018 г. Това означава един на всеки 5 мъже и една на 6 жени в света да развие заболяването през своя живот и един на 8 мъже и една на 11 жени да почине от него. Броят на преживели 5 години с диагнозата рак или т.н. 5-годишна болестност е изчислен на 43.8 млн.

 

Ракът на белия дроб, женската гърда и колоректалния карцином са трите основни локализации при заболелите и едни от първите пет при починалите (съответно, първо, пето и второ място). На тези три локализации заедно, се дължи 1/3 от заболяемостта и смъртността от рак в света. Ракът на белия дроб и женската гърда са водещите локализации при двата пола, с приблизително 2.1 млн. диагностицирани при всяка една от тях през 2018 г. или 11.6% от глобалното засягане от рак. Колоректалният карцином е третата по честота локализация с 1.8 млн. нови случаи и 10.2% от всички, следван от рака на простатата (1.3 млн. случаи, 7.1%) и стомаха (1.0 млн., 5.7%). Ракът на белия дроб, също така, е водеща причина за умиранията от рак по света с 1.8 млн. смъртни случаи или 18.4% от всички починали (поради лошата прогноза на заболяването), следван от колоректалния карцином и рака на стомаха (съответно, 881 000 умирания, 9.2% и 783 000 умирания, 8.2%). Поради по-добрата си прогноза, ракът на женската гърда заема пето място с 627 000 умирания, 6.6% от всички смъртни случаи. Ракът на белия дроб е най-честата диагноза при мъжете и водеща причина за смъртността от рак при тях (почти един от 5 смъртни случаи на рак) през 2018 г., следван от рака на простатата и колоректалния карцином при заболелите и рака на черния дроб и стомаха при починалите. Най-честата диагноза при жените в 154 от 185 страни в света е рака на гърдата (всяка четвърта от всички новодиагностицирани). Тази локализация е водеща причина за умиранията при жените (15%), следвана от рака на белия дроб и колоректалния карцином.

 

България е сред страните с високо засягане от всички локализации на рака в света. Изчисленият брой нови случаи (по данни на Globocan 2018) са 35 378 без немеланомен карцином на кожата (19 751 при мъжете и 15 627 при жените) и 19 139 са умиранията (11 193 при мъжете и 7946 при жените). 9% е нарастването на новозаболелите и 6.3% на починалите от рак през 2018 г., спрямо 2013 г. 83 849 пациенти са преживели 5-години с диагнозата рак в страната, от които 13 179 (15.7%) са тези с рак на женската гърда и 10 186 (12.1%) с рак на простатата. Най-честите локализации при мъжете са рака на простатата, белия дроб, дебелото черво и пикочния мехур. При жените водещи са рака на гърдата, тялото на матката, дебелото черво и маточната шийка. Стандартизираната заболяемост при мъжете (световен стандарт на 100 000 мъже) е най-висока при рака на простатата (53.6) и белия дроб (50.1), а при жените рака на гърдата (59.1) и маточната шийка (20.3). Най- висока е смъртността от рак на белия дроб (25.7) и женската гърда (16.4) при двата пола заедно.

 

Нарастването на злокачествените новообразувания се дължи главно на няколко фактора, включващи нарастване броя на населението по света и неговото застаряване, както и на фактори, свързани със социално-икономическото развитие на отделните общества и техния начин на живот и бит. Ефективните действия за превенция на заболяването са довели до наблюдаваното след 2000 година намаляване на заболяемостта от някои видове рак, като този на белия дроб при мъжете в северната част на Европа и Северна Америка; рака на маточната шийка в повечето региони на света с изкл. на Субсахарска Африка и др. Данните, обаче, сочат, че в повечето страни ще продължи да нараства броят на новите случаи и умиранията (съответно на 29.5 млн. и над 16 млн. през 2040 г., вкл. демографските промени), което ще изисква навременно и адекватно лечение и грижи за пациентите с ракови заболявания. Европейският регион, където живее само 9.0% от глобалното население, е вторият по честота на засягане след Азия, като новодиагностицираните са изчислени на 23.4% от всички нови случаи и 20.3% от всички умирания от рак по света.

 

*Имената на художниците, които се включиха в „Продълажваме“:


Васил Петров, Петър Мичев – Педро, Димитър Анастасов, Спасимир Богданов, Ангел Рангелов, Белчо Хаджийски, Адриана - гостуващ автор от Италия, Васил Байлов - Зограф, Гено Генов, Даниела Динкова,  Зорница Боева, Иван Джоков, Кристина Захариева, Павел Иванов, Поликсена Здравкова, Надежда Нанова, Светослава Карабашева, Стоико Гъгъмов, Снежана Попова,Станимир Кръстев, Таня Коджаманова, Тоня Михайлова, Филиз Мехмед, Христо Вутов , Надя Златанова,  Ружима Стоева Борислав  Борисов, Биляна Гунчева, Гинка Григорова, Анелия Гълъбова, Росица Курадинова, Вася Арнаудска, Тодор Илиев, Ирина Милева, Борислав Борисов, Гергана Масарлиева – гостуващ автор от Германия, Благой Иванов, Тоньо Цанов, Таньо Павлов, със специалното участие на Александър Сергеев и „Стар Академи“. 

Коментари